Slovenija
4614 ogledov

Zapleti z dobavo elektrike in plina v blokih

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
Kljub nekaterim korakom vlade, so upravniki nepremičnin in etažni lastniki močno v skrbeh zaradi nemotene dobave elektrike in plina.

Čeprav je vlada sprejela več zakonodaje za nemoteno oskrbo z elektriko in plinom prihaja do zapletov. Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami Boštjan Udovič je opozoril, da vseeno prihaja do prekinitve dobave z zemeljskim plinom in elektriko, čeprav uredba tega ne dovoljuje.

Prav tako uredbi o določitvi cen zemeljskega plina in električne energije ne določata nobenih sankcij. Združenje upravnikov se je s težavami obrnilo na ministrstvo za infrastrukturo, vendar na odziv še čakajo. Neodzivnost je Udovič označil za veliko težavo, saj je kurilna sezona vedno bližje.

Dobavitelji za dobavo elektrike postavljajo tudi pogoje, ki so v nasprotju z določbami stanovanjskega zakona. Zahtevajo namreč neodplačen prevzem celotnega tveganja za plačilo računov in bančno garancijo za primer neplačila. Zaradi teh pogojev so se na združenju obrnili tudi na inšpektorat.

Izpostavili so še vprašanje dobave energentov malim poslovnim odjemalcem. Največ težav je v poslovnih stavbah, kjer energent skupaj odjemajo izključno malo poslovni odjemalci. Če njihova skupna poraba preseže določeno mejo, jih dobavitelji obravnavajo kot velike poslovne odjemalce. Zaradi tega v celoti izpadejo iz vladnih ukrepov.

V združenju opozarjajo, da lahko področje uredi samo država. Vseeno pa v zbornici razumejo tudi dobavitelje, češ da so se znašli v zahtevnem položaju, in pozivajo k iskanju skupne rešitve.

evro, evri, bankovec, bankovci, denar Slovenija Poslanci sprejeli rebalans proračuna elektrika Slovenija Vlada z novo odločitvijo glede energentov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.