Slovenija
10717 ogledov

Zapleti z Ikeo v Ljubljani

Ikea Zagreb
1/5
Saša Despot
Mestna občina Ljubljana ima težave pri pridobivanju zemljišč za gradnjo cest, brez katerih Ikea ne bo mogla pridobiti uporabnega dovoljenja in odpreti trgovine,

Glavni dostop do Ikee bo nova cesta med Kajuhovo in Ameriško cesto (to je cesta, ki pelje mimo Kristalne palače v BTC-ju). Zapletlo se je z zemljiščem, ki je v lasti podjetja Protect GL, ki je v stečaju, poroča Dnevnik.

Stečajni upravitelj namreč ni želel prodati le dela zemljišča, ki je potrebno za gradnjo ceste, ampak bi prodal le celotno zemljišče. Občina je zato novembra sprožila postopek razlastitve, a je kasneje predlagala, naj se dodatno razlasti še 970 kvadratnih metrov, da bodo lahko podrli dva objekta, ki sta delno na trasi ceste, delno pa ne.

ikea | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Upravna enota je zavrnila ta predlog, ministrstvo pa pritožbo. Občini tako ostane še možnost upravnega spora, rok za vložitev se še ni iztekel. 

Kljub zapletu so na občini prepričani, da bodo zemljišča pridobili do konca leta, ceste in drugo infrastrukturo pa naj bi uredili v prihodnjem letu. Dodajajo, da lahko že zdaj gradijo, le uporabnega dovoljenja ne bodo mogli pridobiti, doklen ne bo urejena nova cesta, poroča Dnevnik.

Zaplet tudi pri okoljevarstvenem soglasju 

Eden od sosedov se je pritožil na izdano okoljevarstveno soglasje. Ministrstvo za okolje in prostor naj bi o pritožbi odločilo še ta mesec. Če je zavrne, bo lahko sosed sprožil upravni spor, če pa ji ugodi, bo moral Arso o soglaju znova odločati.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • mirror 07:14 17.avgust 2017.

    Zatika se, ker določena oseba še ni prejela 10%.

  • alojzr 19:03 16.avgust 2017.

    Slovenija bo zadnja država, ki bo dobila svojo Ikejo. Prej bodo mesne kroglice najbrže že v ekvatorijalni Afriki žrli.

  • Avatar mike1968
    mike1968 18:53 16.avgust 2017.

    Nič novega. Kot pri Pečečniku, pa pri vetrovnih elektrarnah, pa Kočevski obvoznici, pa Magna na Štajerskem. Zloba in škodoželjnost Slovenceljnev nima meja..............