Slovenija
43 ogledov

Zapleti z vozovnicami. Čaka kaj takega še študente?

čakalna vrsta LPP Anže Petkovšek
Dolge ure čakanja na enotno vozovnico za dijake. Sedaj so na vrsti študenti.

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) je v mesecu septembru uvedlo enotno subvencionirano vozovnico  in s tem dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih omogočilo dostopnejši in časovno ugodnejši javni prevoz na relaciji med domom in šolo.

Pa kaj ko ob tem ni šlo brez težav. Kot smo na našem portalu poročali 31. avgusta, je moralo ministrstvo zaradi zapletov in dolgih vrst, kar je povzročilo veliko jeze, podaljšati prodajo. 

čakalna vrsta LPP | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ker so zdaj na vrsti študenti, nas je seveda zanimalo, kako so se na pristojnem ministrstvu pripravili tokrat. Z oktobrom se namreč pričenja novo študijsko leto, pa še več kot trideset tisoč dijakov bo v tem času podaljševalo mesečne vozovnice: "Prodaja vozovnic za študente se začne 21.septembra in bo trajala deset dni," so nam sporočili z MZI, kar pomeni, da bo za nakup bistveno več časa, kot je to veljalo za dijake. Na pristojnem ministrstvu pravijo, da tudi zaradi tega ne pričakujejo večjih težav.

Dijakom nova prodajna mesta

"Ker se takrat tudi prične podaljševati mesečne vozovnice za dijake, smo se v izogib gnečam na prodajnih mestih IJPP odločili, da bomo za potrebe podaljševanja dijaških mesečnih vozovnic povečali število prodajnih mest in dijakom organizacijsko približali lokacijo prodajnih mest IJPP. V ta namen bomo skupaj s prevoznikoma Ljubljanski potniški promet in AP Murska Sobota, od 26.9.2016 do 30.9.2016 dijakom omogočili podaljševanje mesečnih vozovnic na lokaciji posameznih ljubljanskih in pomurskih srednjih šol," so nam odgovorili z ministrstva in dodali, da v ta namen uvajajo 62 dodatnih prodajnih mest.

Poziv: Najprej prek spleta

Možnost oddaje spletne vloge, ki bi bistveno skrajšala postopke prodaje vozovnic na prodajnem mestu, je izkoristilo le 7.079 dijakov, so še sporočili z ministrstva, kjer pričakujejo, da bo uporaba spletne vloge med študenti bistveno večja. Novo vozovnico naj bi sicer kupilo 35.000 študentov, ki jih ministrstvo ponovno poziva, da izpolnijo spletno vlogo. 

Še ta pomemben podatek

čakalna vrsta LPP | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na vseh prodajnih mestih IJPP je mogoč nakup vseh relacijskih vozovnic in vozovnic za 1. cono mestnega prometa Maribor in Ljubljana, vozovnice za 2. in 3. cono mestnega prometa Ljubljana pa je možno kupiti le na prodajnih mestih Ljubljanskega potniškega prometa.

Obeta se še nekaj novosti

MZI bo uvedlo tudi nekatere od drugih produktov integrirane vozovnice, kot so vozovnice za enkratno vožnjo, dnevne vozovnice, kuponske vozovnice za deset voženj in terminske vozovnice za druge skupine udeležencev, saj želijo vsem potnikom ponuditi, da čim bolj izkoristijo javni potniški promet.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 1