Slovenija
10909 ogledov

Zaprtje trgovin podpira tudi SMC

Prenovljena trgovina Lesnina na Brdu v Ljubljani.
1/2
Anže Petkovšek Prenovljena trgovina Lesnina XXXLutz na Brdu v Ljubljani.
Največja vladna stranka podpira predlog zakona, po katerem bodo trgovine ob nedeljah zaprte.

Izvršni odbor SMC je v ponedeljek sklenil, da podpre namen in cilje sprememb zakona o trgovini, ki jih v parlamentarno proceduro vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. "Smo za to, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte," je danes dejala poslanka SMC Andreja Potočnik in dodala, da je treba izjeme še doreči.

V SMC tako po njenih besedah pričakujejo, da se bo predlog novele zakona o trgovini izboljšal, predvsem v delu, ki se nanaša na izjeme. "Pričakujemo, da se bo vodil dialog z ostalimi pomembnimi deležniki pri tem vprašanju, kot so Trgovinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije," je dejala v izjavi za medije v Ljubljani.

Mercator Slovenija Za praznike bodo zaprte vse Mercatorjeve trgovine

Potočnikova verjame, da bodo na vsa odprta vprašanja, ki se pri tem zakonu pojavljalo, uspešno in argumentirano ter v dialogu še razrešili v sami razpravi v DZ. Zato so v ponedeljek prispevali del podpisov, razprava pa se bo njenih pričakovanjih odvila v prihodnjem mesecu.

Ker bo predlog zakona podprla SMC, je zelo verjetno, da bo sprejet. SMC ima namreč 35 poslancev, za sprejem pa je potrebna navadna večina ali v primeru veta 46 poslancev. Podpise pod predlog spremembe zakona so prispevali poslanci SMC, DeSUS in SD ter NSi, kar zagotavlja trdno večino. 

Ukrep ni nesorazmeren

V SMC so tehtali pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do kakovostnega družinskega življenja. "Menimo, da je ta ukrep sorazmeren in prekomerno ne posega v svobodno gospodarsko pobudo," je dejala in spomnila, da je to v letu 2005 odločilo že ustavno sodišče.

Trgovina Se strinjate? Slovenija Trije razlogi za zaprtje trgovin ob nedeljah

"Vsi imamo nekje pravico do tedenskega počitka na dan, ko je po tradiciji in običaju priznan kot dan počitka, kar govori že evropska socialna listina. In tam, kjer to lahko omogočimo, se mi zdi prav, da omogočimo kakovostno družinsko življenje," je izpostavila.

Damijan: Ta dejavnost ni nujno potrebna

Podporo predlogu je na novinarski konferenci ob Čušu izrazil tudi ekonomist Jože P. Damijan, "ker ljudem, ki delajo v dejavnosti, ki ni življenjsko nujno potrebna, omogoča, da vsaj nedeljo preživijo z družino".

"Kam gre ta svet, ta povečan konzumerizem ... Da niti ob nedeljah ne moremo najti časa za svoje aktivnosti in svojo družino, vodi v povsem napačno smer," je dejal Damijan in dodal, da tudi najbolj razvite evropske države spodbujajo tradicionalne družinske vrednote in imajo trgovine ob nedeljah zaprte.

Tudi v Sloveniji je bilo v času, ko trgovine ob nedeljah niso bile odprte, mogoče kupiti vse potrebne stvari, poleg tega je sistem dežurnih trgovin dobro deloval, je dejal Damijan in dodal, da podobne možnosti predvideva tudi predlog zakona.

trgovina supermarket | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Ta bi določal, da trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu. Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Ob nedeljah manj prometa kot druge dni

Damijan je navedel podatek, da trgovska dejavnost ob nedeljah ustvari osem odstotkov celotnega prometa, medtem ko so stroški približno enaki kot ostale dni. "V večini trgovskih podjetij se ta ekonomika ne izide," je dejal in dodal, da se v dejavnosti tega zavedajo. Nekateri trgovci se za nedeljsko poslovanje niso odločili, med drugimi pa po njegovih besedah nihče noče prvi zapreti trgovin ob nedeljah, ker da se bojijo, da bodo kupci nato tudi ostale dni kupovali v drugih trgovinah.

Nakupovanje s kartico Po nakupih Slovenija V Slovenijo po Primarku prihaja še ena svetovno znana trgovina

Damijan je še povedal, da se trgovci v 13 letih niso uspeli sami dogovoriti, kdaj bodo katere trgovine odprte, tako da bi lahko bil ta zakon dobra iztočnica, da bo do tega dogovora prišlo.

Ustavna presoja? Ni panike!

Glede morebitne ustavne presoje - Trgovinska zbornica Slovenije predloga ni podprla, ker da posega vsaj v tri z ustavo zagotovljene pravice, in sicer v svobodno gospodarsko pobudo, v načelo poštene in svobodne konkurence in v načelo enakosti pred zakonom - je Čuš ocenil, da bo zakon, tudi z dopolnili, pripravljen tako, da bo upošteval dosedanje odločitve ustavnega sodišča glede odprtja trgovin ob nedeljah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Fucky 19:26 22.oktober 2017.

    O tem bi smeli in morali odločati zgolj tisti zaposleni trgovci, ki delajo ob nedeljah. Ne pa voluharji, nergači in lenuhi.

  • tanja64 04:51 18.oktober 2017.

    Bolani ste.....podpiram zaprtje trgovin!!!! V soboto do 15.00h vse zapreti!!!!!!

  • evelux 16:43 17.oktober 2017.

    Proti zaprtju so edino tisti ki nikoli ne delajo v soboto nedeljo in za praznike in zaradi takih ki si gredo po par žemljic bi naj bilo odprto.... tisti ki se bunite da kao pol naj nehajo delat še policija ...prikaži več rešilci gasilci če je tako pol naj dela v sobotah in nedeljah še javna uprava , servisi , in vsi ostali ki ne delajo čez vikende...