Slovenija
168 ogledov

Zaradi gospodarskega kriminala pri Etri 33 obsežne preiskave po vsej Sloveniji

Požar na Cesti španskih borcev
1/2
Anže Petkovšek
Kriminalisti danes po vsej Sloveniji izvajajo hišne preiskave, ker iščejo dokaze o kaznivih dejanjih v povezavi s prevzemom gospodarske družbe v Ljubljani. Neuradno gre za prevzem Etre 33. Osumljenci naj bi si nezakonito pridobili šest milijonov evrov.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti danes po vsej Sloveniji na 33 naslovih iščejo dokaze o storitvi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Po naših informacijah gre za prevzem Etre 33, ki se danes imenuje Kolektor Etra.

Skupina poslovnežev preko podjetja Sarini, na čelu katerega je bil Boris Pipan, najprej - med letoma 2007 in 2008 - odkupila od države (KAD in SOD), nato pa leta 2010 prodala Kolektorju Stojana Petrič.

Kolektor: Ne preiskujejo nas!

Kot so potrdili na Kolektorju, so sedež koncerna Kolektor v Idriji ter Kolektor Etro v Ljubljani obiskali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada. Po pojasnilih predstavnice podjetja Polone Rupnik pa so predmet preiskave procesi lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini. Kolektor je družbo Etra 33, ki se ukvarja s proizvodnjo transformatorjev, kupil leta 2010.

Zaposleni v koncernu Kolektor naj ne bi bili preiskovanci v tej preiskavi.

Osumljenih 17 oseb, ki naj bi si pridobili šest milijonov evrov

Kaznivih dejanj je po navedbah policije osumljenih 17 oseb. Sumijo jih zlorabe položaja, za kar je predpisana kazen do osmih let zapora.

Kot navajajo novinarji Siol.net, so preiskave med drugim pri Andrijani Starini Kosem, nekdanji državni sekretarki in tedanji predsednici nadzornega sveta KAD, članih tedanjih vodstev KAD in SOD na čelu z današnjim poslancem SDS Markom Pogačnikom in Tomažem Toplakom ter pri Milanu Podpečanu. Preiskavo naj bi opravili tudi pri Borisu Pipanu, nekdanjemu prvemu možu Etre 33, in Stojanu Petriču, kateremu je podjetje prodal.

Kriminalisti so dokaze iskali tudi v Perutnini Ptuj in nekdanji Probanki v Mariboru.

Vsa kazniva dejanja pa naj bi bila po pisnih pojasnilih predstavnika policije Draga Menegalije povezana z različnimi gospodarskimi posli v povezavi s prevzemom gospodarske družbe iz Ljubljane. Šlo naj bi tudi za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami. S kaznivimi dejanji naj bi nezakonito pridobili šest milijonov evrov.

Na nepravilnosti so policisti postali pozorni že v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, za katera so opravljali hišne preiskave maja 2016.

140 policistov in kriminalistov danes opravlja preiskave tako v poslovnih prostorih kot tudi na naslovih bivališč fizičnih oseb. V okviru današnjih hišnih preiskav nobena oseba ni bila pridržana.

Komentarjev 4
  • kocka55 17:33 16.marec 2017.

    KJE SO Milijoni € ??? Nič bat fantje osumljenci večerjali boste doma to je garantirano, sam brez panike. Kaj je pri Andrijani Starini Kosem,NIČ. Kot je bilo pri Šrotu in Pivovarni Laško. Glavni POMAGAČI so si napolnili ŽEPE in so ...prikaži večo na svobodi. Še več,GLAVNI akter pri pranju denarja CENTER NALOŽBE D.D ,Mesnine Celje in delnic in prekupčevanju zemljišč ,itd. Še kar na delovnim mestu direktor zadruge Celje ,čeprav nima izobrazbe Kovač Marjan ( mali Vrisk) itd, vodilni v stranki SLS in podžupan občine Vojnik in še in ŠE .Beee.

  • macola 12:04 16.marec 2017.

    Predstava za ovce, ki še verjamejo v "pravno" državo. V ozadju pa kadrovanje....SDH, fiskalna komisija, ustavni sodniki... (glej dz rs..)

  • valerijakregar 11:38 16.marec 2017.

    tale akcija je obrobna tema.še vse do sedaj so končale v globokih predalih naših sodišč.škoda časa in denarja zanje.ZLOVENIJA