Slovenija
191 ogledov

Zaradi napačno povezanih cevi naj bi umrlo več ljudi

vaja Saša Despot
Zaradi napačno povezanih cevi na reanimacijski napravi na urgenci v bolnišnici Šempeter naj bi umrlo več oseb in ne le moški zaradi katerega se je preiskava začela, so danes sporočili kriminalisti. Glede tehnične napake - napačno povezane cevi na reanimacijski napravi, zaradi katere je poškodovanec vdihaval smejalni plin, izvajalci del na urgenci odgovornost prevračajo drug na drugega.

15. marca je na šempeterski urgenci umrl moški, ki je med oživljanjem namesto kisika vdihaval smejalni plin. "Preiskava poteka v smeri utemeljenega povzročitve splošne nevarnosti zaradi katere je umrlo več oseb," je povedal vodja sektorja kriminalistične policije uprave Nova Gorica Marino Pangos. Med preiskavo niso odkrili znakov sabotaže.

Kazniva dejanja v času priprav in sklepanja pogodb?

Predkazenski postopek sicer še poteka, kriminalisti pa preiskujejo tudi kazniva dejanja, ki bi bila lahko storjena v času priprav in dogovarjanj za gradnjo urgentnega centra ter sklepanja pogodb, pa tudi med izvedbo del, predvsem pa med izvedbo strojnih inštalacij.

Preverjajo tudi izvajanje nadzora nad deli, izdaje ustreznih dovoljenj in prevzem objekta. "V okviru tako obsežne preiskave za najhujša kazniva dejanja, kjer so posledice kaznivega dejanja smrti oseb, se zahteva temeljitost in skrbno preiskovanje vseh okoliščin in dejstev temelječih predvsem na listinskih dokaznih in ugotavljanju dejstev. Omeniti velja, da se v okviru preiskovanja srečujemo s številnimi prepletenimi pogodbenimi razmerji," je dejal Pangos.

Molk in prelaganje odgovornosti

Novo urgenco Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica so sicer gradili IMP, Kolektor Koling in CPG. Za gradbeno obrtniška dela odgovoren CPG, za elektro instalacije IMP, strojne instalacije z vgradno medicinsko opremo Kolektor Koling, za vgradno medicinsko opremo pa podizvajalec Medicoengineering.

Noben od vpletenih ni prevzel odgovornosti za napačno speljane cevi, kot tudi ne za izvedbo nadzora pred začetkom uporabe te medicinske opreme. Na Žurnalu24.si smo elektronsko pošto z s fotografijo, ki kaže, da je bela cev, po kateri priteka kisik, priključena na modro cev za smejalni plin, in obratno.napačno povezanih cevi poslali na naslove vpletenih z vprašanji: Kdo je bil odgovoren za vezavo cevi na fotografiji? Kdo je odgovoren za nadzor, ali so cevi pravilno zvezane?. Ali je kdo nadzor izvedel?

Kolektor na Medicoengeneering ...

Z ministrstva za zdravje nismo prejeli nobenega odgovora, prav tako nam niso odgovorili novogoriški bolnišnici. V podjetju Kolektor Koling so povedali, da je "iz pogodbe razvidno, da bo konzorcij izvedbo del pogodbenih obveznosti prenesel na podizvajalca z ustreznimi strokovnimi referencami, in sicer podjetje IMP d. d. in Medicoengeneering. Prav slednje je bilo odgovorno za vgradnjo in dobavo medicinske opreme." Dodajajo še, da podjetje Kolektor Koling ni del preiskave.

Medicoengeneering na Medicop ...

"Iz slike napačno priključenih cevi je razvidno, da gre za strojne inštalacije medicinskih plinov  v medstropovju in niso del medicinske opreme, katero smo dobavljali (stativa, ki visi iz stropa )," so pojasnili pri Medicoengineringu. "Bela cev je priključena na modro in modra na belo, kar je povzročilo napako v izpustih na sklopkah. Priklope je izvajal Medicop."

V Medicopu pa so navedli, da so v šempetrski urgenci izvedli instalacijo medicinskih plinov in nato izvedli vse teste skladno s pogodbo. Ti so bili uspešno opravljeni, kar dokazuje dokumentacija, so zatrdili. Medicop skladno s pogodbo ne odgovarja za priklop stativa ter njegovo pravilno delovanje, zato se od morebitnih napak ograjujejo.

dezurni@zurnal24.si

Slovenci z nekritičnim odnosom do hitrosti, na cestah letos umrlo že 40 ljudi, v istem obdobju lani 26

VIDEO: Oče, ki je v zadnjem trenutku rešil sebe in dojenčka: Ni bilo časa za razmišljanje

38-letni motorist poškodbam podlegel na kraju nesreče, ki ji je botrovala neprilagojena hitrost

Potem ko je bila prva polovica aprila marsikje rekordno topla, sledi drastičen padec temperatur

VIDEO: Uradno: Ducati naznanil, Lorenzo je naš!

Kriminalisti sumijo, da je zaradi tehnične napake na šempetrski urgenci umrlo več oseb

Po smrti delavca na šempetrski urgenci, ki je umrl zaradi tehnične napake, saj je namesto kisika med oživljanjem vdihaval smejalni plin, je nekaj podrobnosti kriminalistične preiskave pojasnila novogoriška policija. Kot je dejal vodja kriminalistov, preiskava poteka v smeri utemeljitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, zaradi katerega je umrlo več oseb.

 
Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica
Komentarjev 8
  • BurkinecFasal 18:02 14.november 2016.

    Jaz sem večkrat doživel, da je "nadzorni organ" gradbeni dnevnik podpisoval kar v bližnji ošteriji, kamor so mu ga morali prinesti. Zakaj pa bi hodil na gradbišče, kjer je blato in prah? Pa še pooblastilo Inženirske zbornice ima, ki tako ...prikaži več kot zdravniška, še nikoli ni ukrepala proti takim. Si pa zaračuna obilno članarino.

  • Skippy 07:17 20.april 2016.

    Ker je vključeno zdravstvo, seveda ne bo nihče kriv, čeprav se verjetno gre za malomarnost. Ko pa se je šlo za balonarsko nesrečo ali pohojene ljudi pred diskoteko, pa so itak takoj našli krivce, čeprav so bile objektivne nesreče.

  • mph 22:47 19.april 2016.

    Hmm, če je to res: "V Medicopu pa so navedli, da so v šempetrski urgenci izvedli instalacijo medicinskih plinov in nato izvedli vse teste skladno s pogodbo. Ti so bili uspešno opravljeni, kar dokazuje dokumentacija, so zatrdili. " potem sta ...prikaži več dve možnosti. Ali, da je bila dokumentacija, ne prvič ne zadnjič podpisana brez izvedbe DEJANSKIH testov. Ali pa je nekdo zlonamerno šel naknadno preklapljat cevi. Khm, malo verjetno, ampak 100% ni možno izključit verjetno.