Slovenija
29 ogledov

Zaradi rezov kulturniki na nogah

Igor Štemberger je povedal, da je območni JSKD lani sodeloval pri 97 kulturnih p Žurnal24 main
Proračun. Novi župan drastično oklestil sredstva za kulturo. Za kulturna društva 60 odstotkov manj.

"Zaskrbljeni smo zaradi izrazitega krčenja sredstev za delovanje ljubiteljske kulture," se je v imenu ilirskobistriških kulturnikov na osnutek proračuna za leto 2011 odzval Igor Štemberger, koordinator Območne izpostave JSKD Ilirska Bistrica.

Zaradi varčevanja pri kulturi so letos prvič po 33 letih ostali brez tradicionalnega meseca kulture, kulturnim društvom pa grozi, da bodo namesto sto tisoč prejela le 40 tisoč evrov, medtem ko je predvideno petkratno povišanje najemnin za društvene prostore na Jurčičevi ulici.

JSKD bi ostal z osem tisoč evri oziroma le polovico sredstev, kar po Štembergerjevih besedah pomeni ne le kršenje pogodbe med občino in skladom, temveč tudi onemogočanje njegovega delovanja ali celo ukinitev.

Župan Emil Rojc včeraj za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv, je pa že povedal, da se bo postavka za društva povečala z rebalansom, če bo to potrebno. Štemberger opozarja, da tega v praksi ni mogoče uresničiti, zato je predlagal amandma, s katerim bi kulturnikom zagotovili zadostna sredstva za delovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.