Slovenija
648 ogledov

Zaradi tega so zaskrbljeni slovenski podjetniki

moja dejavnost, računalniki, tehnologija, telefon Moja dejavnost
Tveganja, kot jih vidijo podjetja.

Podjetja na globalni ravni za največje tveganje poslovanju v letošnjem letu vidijo kibernetske napade, izhaja iz raziskave družbe Allianz. Podatki za Slovenijo, ki je bila letos prvič vključena v raziskavo, kažejo, da so slovenska podjetja najbolj zaskrbljena zaradi naravnih nesreč, kot so nevihte, poplave in potresi.

Skrbi tudi zaradi političnih tveganj

Naravne nesreče je na prvo mesto uvrstilo 59 odstotkov sodelujočih slovenskih podjetij. Nevarnost požarov in eksplozij je s 47 odstotki zasedla drugo mesto na lestvici barometra tveganj. Na tretjem mestu pa se nahajajo podnebne spremembe (35 odstotkov).

Kibernetski incidenti so v Sloveniji zasedli šesto mesto, delijo pa si ga s tatvinami oz. goljufijami, pomanjkanjem delovne sile, odpoklici izdelkov ter političnimi tveganji in nasiljem.

Globalno največje skrbi kibernetski napadi

Na svetovni ravni so se  na barometru tveganj družbe Allianz tretje leto zapored uvrstili kibernetski incidenti. Na prvo mesto jih je postavilo 36 odstotkov anketiranih podjetij, predvsem iz Avstralije, Francije, Nemčije, Indije, Japonske, Združenega kraljestva in ZDA. Podjetja najbolj skrbijo vdori v podatke, napadi na kritično infrastrukturo in fizična sredstva, so v sporočilu za javnost pojasnili v družbi Allianz Slovenija.

Drugo mesto med tveganji so z 31 odstotki zasedli obratovalni zastoji, npr. zaradi motenj v dobavni verigi. "Ta rezultat odraža medsebojno povezanost v vse bolj nestanovitnem globalnem poslovnem okolju, pa tudi močno odvisnost od dobavnih verig kritičnih izdelkov ali storitev," so zapisali.

Na tretje mesto na svetovni ravni so podjetja postavila naravne nesreče (26 odstotkov), ki torej najbolj skrbijo slovenske podjetnike. Marsikje po svetu poleg Slovenije, med drugim na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji in Mehiki so te zasedle prvo mesto.

Hekerski napad Hekerji Svet Ukradli podatke skoraj 6,9 milijona ljudi računalnik koda kibernetski napad Svarilo Svet "Grožnja je večja kot kdaj koli prej" HSE Slovenija Hekerji od HSE zahtevali odkupnino v bitcoinih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.