Slovenija
17719 ogledov

Zato vseh lažno pozitivnih testov v statistiki ne odštevajo

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia Kot iz nekih drugih časov: fotografija, posneta na Slovenskem trgu v Kranju 2. februarja 2021, ob množičnem testiranju za covid-19.
Pozitiven hitri in negativen PCR test se štejeta kot en pozitiven test.

Predstojnica Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk je na današnji tiskovni konferenci povedala, da v njihovi regiji težav, kot so jih imeli ta teden na Gorenjskem, zaradi lažno pozitivnih hitrih testov niso imeli. "To je bolj izjema kot pravilo," je dejala in poudarila in dodala, da je hitro testiranje zelo pomembno z javnozdravstvenega vidika, saj se na ta način identificira in iz populacije umakne pozitivne osebe. 

"Lažno pozitivnih testov nekaj je, tako veliko pa spet ne." 
Aleš Rozman, Klinika Golnik

V regijah čakajo na navodila na ravni države

Dodala je, da regijski epidemiologi glede vprašanja, kako se hitri in PCR testi upoštevajo v statistiki, ko gre za različne rezultate, še vedno čakajo sistemske usmeritve, ki morajo biti sprejete na nacionalnem nivoju. "Dejansko to so sistemske rešitve, nujno jih potrebujemo tudi mi v regijah, da jih bomo lažje usklajeno delali," je povedala Hudopiskova. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Kaos v šolah: Kaj se bo odpiralo in kaj zapiralo? Covid-19 v Sloveniji Gorenjska Kaos v Kranju zaradi hitrih testov

Na NIJZ so včeraj povedali, da v primeru, če izbrani osebni  zdravnik ali zdravnik medicine dela, ki je na podlagi enega načina testiranja določil še drugi način testiranje in so rezultati različni, o tem obvesti NIJZ, NIJZ podatek popravil v dnevni statistiki. "Sami pa ne moremo popravljati podatkov," so včeraj poudarili pri NIJZ. 

"Znanstveno je mogoča samo ena pot," je na tiskovni konferenci povedal Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. "PCR test je lahko pozitven, ko je hitri test negativen. Če je obratno, je nekaj narobe bodisi s testom bodisi z izvajanjem testiranja. Gre za to, da s PCR testi pomnožujemo genetski material. Genetično je dovolj, da je v brisu prisotna ena sama kopija virusa in ni še nobene bolezni. To je začetek, potem se virus množi in je PCR test pozitiven do konca. Ko virus ni več virabilen, ko že odmre, je genetski material še vedno prisoten." 

Hitri antigenski testi temeljijo na količini virusa - virusa mora biti dovolj, da je test pozitiven. Razvijajo se tudi testi iz sline, kar bo za otroke in mladostnike lažje. "Tudi v slini mora biti dovolj virusa, da ga test zazna, ga  je pa manj kot v nosu ali grlu," je še dejal Štrukelj. "PCR testi so merilo. Hitri testi zajamejo bistveno krajše okno - ko virusa še dovolj in je virabilen. Kar se tiče rezultatov, da je PCR test negativen, hitri test pozitiven, vam kot znanstvenik ne znam razložiti."

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je pojasnil, da hitre antigenske teste poznamo že od prej. "Natančnost je 70 do 80 odstotna, drugega tudi pri covidu nismo pričakovali," je povedal na današnji tiskovni konferenci. "Tehnologija ne zmore več kot toliko, kdor obljublja 95-odstotno zanesljivost ... V laboratoriju jo je pod nadzorovanimi pogoji in pri določeni populaciji mogoče doseči, sicer pa težko. Če je treba na hitro testirati veliko populacijo, so smiselni, ko se bo pa število okužb znižalo, se bomo vrnili k PCR testom kot zlatemu standardu."

Poudaril je, da PCR test zahteva logistiko, ima svojo ceno in omejitev. Na dan lahko izvedejo šest do sedem tisoč brisov, zato šolnikov z njimi ni mogoče testirati. "Hitri presejalni testi imajo namen, da takrat, ko je okužb veliko, ko moramo delati na način triaže, da pobiramo obolele in jih damo v izolacijo ter okužb ne prenašajo naprej," je še poudaril Rozman. "Idealne rešitve v tej situaciji ni." 

Testiranje za covid-19 v Kranju Covid-19 Gorenjska Pojasnilo NIJZ-ja glede kaosa s testi

Kaj se šteje in kaj ne?

Sledilnik na svoji spletni strani podaja razlago NIJZ, po kateri se v primeru, da sta bila opravljena tako hitri kot PCR test, ter je hitri test pozitiven, PCR pa negativen, v statistiki šteje ena pozitivna okužba in dva opravljena testa. 

 | Avtor:

Slednjo odločitev so na NIJZ po pisanju Sledilnika razložili tako: "Iz stališča epidemiološkega ukrepanja, ki mora biti takojšnje, ne moremo upoštevati nadaljne individualne obravnave bolnika. Npr. oseba bi lahko bila + na HAT, potem - na PCR, ampak ima simptome in zato lahko lečeči zdravnik preceni, da gre v resnici za okužbo. Ampak tukaj gre že za nadaljno individualno obravnavo specifičnega primera in to je zunaj obsega samega spremljanja epidemije s stališča javnega zdravja. Zato v statistiki ostane zaveden originalen + test."

Ali se bodo ta pravila spremenila v luči domnevno slabše kvalitete določenih lotov hitrih testov, v tem trenutku ni znano.

Več o hitrih testih lahko preberete tudi na Sledilniku na tej povezavi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • ode 08:24 04.februar 2021.

    Bolje, da neokuženemu test pokaže okuženost, kot bi okuženemu pokazal neokuženost.

  • migi 15:57 03.februar 2021.

    Lažnivci...mater...to je isto kot če bi eden jedel zelje,drugi meso....ne....oba jesta segedin!

  • brane7 15:00 03.februar 2021.

    Lahko samo rečem,da so banda lažnjiva,ki manipulira z ljudmi in podatki kod jim paše. Že zdavnaj bi jih morali odnesti iz oblasti.