Slovenija
19679 ogledov

UPN nalogi morajo po novem imeti polje za QR kodo

položnica UPN QR koda Saša Despot
Pozor, novi obrazci za plačevanje obveznosti.

S 3. aprilom so banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije začele z uvedbo novega plačilnega naloga s kodo QR. Prehodno obdobje, v katerem morajo vsi začeti uporabljati omenjene naloge, traja eno leto. 

V NLB pravijo, da so registrirane izdajatelje obrazca UPN o prehodu na UPN s QR kodo obvestili konec marca. "Predstavili smo jim prednosti, ki jih prinaša takšen obrazec in jih opremili z navodili za uporabo QR kode."

S kodo manj napak

V NLB navajajo dve bistveni prednosti takšnih obrazcev. Omogočajo avtomatski zajem vseh podatkov iz QR kode in s tem tudi popolne podatke o dolžniku in namenu plačila, ki so prikazani v pregledu prometa v elektronskih, spletnih in mobilnih bankah in na izpisku tako poslovnega kot osebnega računa. Poleg tega UPN QR obrazci omogočajo sodobnejši in enostavnejši način plačevanja. Za komitente NLB so to med drugim možnosti slikaj in plačaj v mobilni banki NLB Klikpro in Klikin ter plačilo prek bančnega avtomata. 

Med prednosti uvedbe omenjene kode pri ZBS navajajo tudi manjšo možnost napak pri vnosu podatkov na plačilnih mestih in preko mobilne banke. 

Na Pošti Slovenije so nam povedali, da so pri njih v tem trenutku še vedno večinoma v uporabi obstoječi plačilni nalogi UPN. Za njihovo vplačilo stranke plačajo 1,05 evra brez DDV, če gre za zneske do 98 evrov, 1,07 % od vrednosti, če gre za zneske nad 98 evrov in do 501 evra, za višje zneske pa 5,36 evra. V NLB pravijo, da višina nadomestila za plačnike ostajajo enaka. 

Glavnina šele prihaja

Pri Združenju bank Slovenije glavnino prehodov na uporabo novega UPN QR pričakujejo v drugi polovici letošnjega leta. Podobno pričakujejo tudi v NLB. "V ta namen bodo banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, izvedle tudi dodatne komunikacijske aktivnosti do svojih komitentov, izdajateljev UPN," so nam povedali pri Združenju. 

Ob začetku prehodnega obdobja so pri Združenju napovedali, da bodo prehodno obdobje, ki traja do 3. aprila 2018, skrajšali, če bo vsaj 75 odstotkov izdajateljev prešlo na uporabo novega obrazca. "O možnosti skrajšanja prehodnega obdobja je trenutno preuranjeno dajati ocene, bodo pa vsi izdajatelji v primeru možnosti skrajšanja prehodnega obdobja o tem pravočasno obveščeni," so povedali. Ažuren seznam izdajateljev UPN QR je dostopen na javni spletni strani www.upn-qr.si

Komentarjev 1
  • mirror 10:45 04.avgust 2017.

    Spet bo nekdo od "naših" dobro zaslužil.