Slovenija
2390 ogledov

Zdaj je uradno: Takšno škodo je povzročila povodenj v 123 občinah

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah poplave
1/5
Nebojša Tejić/STA Struga pri Lučah po poplavah.
Po predhodni oceni 123 občin v avgustovski ujmi na občinski infrastrukturi za dobro milijardo evrov škode.

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o izhodiščih za predhodni program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi ujme 4. avgusta. Pripravljen je na predhodni oceni škode, ki po prijavi 123 občin znaša dobro milijardo evrov.

Na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč je ministrstvo za naravne vire in prostor pripravilo informacijo o izhodiščih za predhodni program odprave neposredne škode na stvareh zaradi poplav in plazov 4. avgusta, ki se nanaša na zagotovitev sredstev predplačila lokalnim skupnostim do višine 40 odstotkov predhodne ocene škode, so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Sneberje, poplave | Avtor: Civilna iniciativa Sneberje Posledice poplav, Ljubljana - Sneberje. Civilna iniciativa Sneberje

Predlog višine dodelitve sredstev lokalnim skupnostim bo temeljil na predhodni oceni škode, ki se nanaša na objekte v lasti občin ali na objekte v lasti oseb javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina, ter sredstva, potrebna za izvedbo geotehničnih ukrepov, so pojasnili.

Do postavljenega roka je ministrstvu prijavo škode podalo 123 občin. Iz prejetih podatkov izhaja, da znaša predhodna ocena škode na objektih v lasti občin ali v lasti oseb javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina, oz. ocenjena sredstva za izvedbo geotehničnih ukrepov skupaj 1.095.607.471 evrov.

Prijavljena predhodna ocena škode je še v postopku preveritve, so pojasnili v sporočilu.

poplave razdejanje po poplavah Radmirje uničena hiša | Avtor: Profimedia Razdejana hiša po poplavah. Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • ferdopis59 11:35 14.september 2023.

    Čeprav ni neposredno na to temo a se delni navezuje. Sprašujem kaj je naredil Unicef SLO za naše otroke, ki so bili udeleženi v tej naravni nesreči?! Mogoče bi bili tudi naši otroci deležni pomoči za šolo in druge življenske ...prikaži veče potrebščone?! Unicef SLO pridobi od drževljanov SLO veliko sredstev v denarni obliki, naj pomaga NAŠIM otrokom.

  • Avatar NeumniPes
    NeumniPes 22:17 13.september 2023.

    Težko bo najti denar. Dnevno v Slovenijo pride preko 1000 ileglanih migrantov katere je treba nahraniti zato gre dnevno tudi po 100 000 eur to je enako kot bi denar metal v peč. Golobu se gre najbolj za migrante zato ...prikaži več ni nadzora na meji poplave so samo priročna tragedija za polnjenje vladnih žepov.

  • RAJKO 22:12 13.september 2023.

    Čista krivda golobove vlade, ker je zavračala EU poplavna sredstva. V enem letu bi lahko naredili veliko. Golob toliko škode kot si jo ti naredil Sloveniji je niso niti Nemci med WW2.