Slovenija
29060 ogledov

Že veste, kdaj vaši otroci letos začnejo pouk?

Šolarji Saša Despot
Preverjali smo informacijo, da lahko šole izbirajo, ali bodo pouk začele v petek, 1. septembra ali v ponedeljek 4. septembra.

Ker je letos 1. september v petek, se marsikomu zdi smiselno pouk začeti v ponedeljek, 4. septembra. Tako je to storila tudi sosednja Hrvaška, ki je v šolskem koledarju določila, da se pouk za vse šole začne 4. septembra. 

"Na ministrstvu smo v zadnjih dneh prejeli več vprašanj o smiselnosti začetka pouka v petek," potrjujejo tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ki ga vodi Maja Makovec Brenčič. MIZŠ je v šolski koledar zapisal, da se šolsko leto 2017/18 začne 1. septembra.

Pravilnik: Šola lahko dva dni pouka izvede v drugem terminu

Glede na Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole lahko posamezna osnovna šola v letnem delovnem načrtu določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar.

"Resda je nekaj šol želelo prvi šolski dan nadomestiti z delom v eni izmed sobot, vendar Zakon o osnovni šoli jasno določa, da se šolsko leto začne 1. septembra," pravijo na ministrstvu.

"V petek spoznavanje, v ponedeljek zares"

"Učenke in učenci se bodo tako v petek lahko spoznali z delom v novem šolskem letu, v ponedeljek pa bodo lahko začeli z delom po urniku," pravijo na ministrstvu, kjer ugotavljajo, da so mnogi so bili prepričani, da še vedno velja določilo, da če je 1. september petek, se pouk začne naslednji ponedeljek. "Sprememba je nastala pred dobrimi enajstimi leti (Sprememba šolskega koledarja za osnovne šole – Uradni list 63/06). Že šolsko leto 2006/07 se je začelo v petek, 1. septembra."

Nekaj šol je zaradi nujnih adaptacij in prenovitev, ki potekajo v šolskih stavbah oz. v njihovi neposredni bližini, zaprosilo za prestavitev prvega šolskega dne na ponedeljek, 4. 9. 2017.

Nekatere srednje šole pa vendarle v ponedeljek

Tudi glede srednjih šol oba srednješolska zakona (Zakon o gimnazijah in Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju) določata, da se šolsko leto začne 1. septembra in konča 31. avgusta naslednje leto. "Zato je tudi v Šolskem koledarju za srednje šole zapisano, da se šolsko leto 2017/2018 začne 1. septembra 2017," pravijo na ministrstvu. Kot kaže pa se je kljub temu nekaj srednjih šol odločilo, da pouk začnejo v ponedeljek, 4. septembra,

"Šole, ki bodo novo šolsko leto začele v ponedeljek, 4. septembra, so se za to same odločile. To jim dopušča Pravilnik o šolskem koledarju v srednjih šolah, ki pravi, da šola lahko v skladu z Letnim delovnim načrtom določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar," pojasnjujejo na ministrstvu.

Po informacijah ministrstva se je sicer za to možnost, iz utemeljenih razlogov, odločilo manjše število srednjih šol.

 

 

 

Komentarjev 2
  • kapibara 14:00 23.avgust 2017.

    Tipično za SLO JU ! Zakomplicirat še tako enostavno stvar, samo za to, da izpade(ejo) pomembna(ni), taki z izobrazbo na papirju, v glavi pa nič !!

  • supreme 12:11 22.avgust 2017.

    Samo,da se komplicira.......