Slovenija
12951 ogledov

Zlomil ji je rebra, jo skušal zriniti s ceste, nato pa neverjeten odziv policije

Družinsko nasilje Profimedia - fotografija je simbolična
Z bivšim prestala pekel, zdaj potrebuje pomoč za svojo hčer.

Mamica Elza (pravo ime je znano uredništvu) je z nami spregovorila o svojem grozljivem preteklem razmerju, ki ji je dalo največje bogastvo – hčer.

Zaradi preteklega razmerja in hude bolezni se je znašla v finančni stiski, zato ji že pomagajo na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, kjer so nas povezali z mamico.

Njena tragična zgodba sega v leto, ko je spoznala svojega (zdaj nekdanjega) partnerja in se vanj zaljubila. Čeprav je že od začetka kazal znake posesivnosti, so se v tistem času zdeli le del velike ljubezni in Elze niso prestrašili. Čez čas je zanosila, sprva se je veselila skupnega družinskega življenja, a se je partnerjevih vse pogostejših izbruhov jeze kmalu prestrašila. "Bil je ljubosumen, imel je številne napade besa, name se je spravil tudi fizično," pove.

Po rojstvu otroka je bilo vse še huje, Elzo je pogosto pretepal, med drugim ji je zlomil rebra, večkrat je izgubila zavest. 

Zakaj ga ni takoj zapustila?

Elza nam je povedala, da bi ga morala zapustiti pri prvih znakih nasilja, a je bila tedaj drugačna. Njenemu večletnemu vztrajanju v razmerju je botrovala tudi huda bolezen. Dolgo se je borila z rakom in ni vedela, ali bo preživela. Zaradi agresivnega zdravljenja ni premogla moči, da bi zapustila nasilnega partnerja.

"Obenem sem se ga pa tudi na smrt bala. Grozil mi je, da me bo ubil, če ga bom zapustila. Spraševala sem se, kaj bo v takem primeru z otrokom? Grozil mi je, da mi bo vzel otroka, saj tako bolna zanj ne morem skrbeti," opiše. 

Čeprav ga je naposled le zapustila, nočne more še ni bilo konec. Še vedno je nepovabljen prihajal k njima domov, jo pretepal in ji grozil. Spominja se travmatičnega trenutka, ko je peljala otroka v vrtec in jo je z drugim avtomobilom želel izriniti s ceste. Bilo je kot v srhljivem filmu, se še danes z grozo spominja. Dve leti po ločitvi je imela prvič dovolj poguma, da je poklicala policijo, ki pa jo je razočarala. 

"Ko so prišli, mi je inšpektor dejal, da gre le za družinski prepir," je povedala. "Po pomoč sem se obrnila na društvo za nenasilno komunikacijo. Ko so se umešali oni, je začela ukrepati tudi policija," pripoveduje. Zdaj imata s hčerko mir pred njim, a še vedno živita v strahu. Deklica z očetom nima stikov.

Nasmehnila se jima je sreča

Medtem je bilo Elzino zdravljenje uspešno in rak je v remisiji. Pred kratkim se jima je nasmehnila sreča, saj se selita v neprofitno stanovanje, ki jima bo omogočilo lažje življenje zaradi nižje najemnine. Čeprav je neprofitnega stanovanja zelo vesela, je to neopremljeno, Elza pa denarja za opremo nima. "Pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje so mi že uredili majhno kuhinjo," je hvaležna. Kljub temu je veliko stvari, ki bi jih potrebovali, a nimata denarja. 

Družina prejme mesečno 480 evrov invalidske pokojnine, 240 varstvenega dodatka, prejema tudi okoli 270 evrov otroškega dodatka in preživnine. Nova najemnina bo zdaj znesla 230 evrov in bosta lahko na mesečni ravni končno zadihali, če bosta vsaj poplačali neplačane položnice in za silo opremili stanovanje.

Zdaj je najemnina zelo visoka in jima zmanjkuje denarja tudi za redne položnice in hrano. "Kolikokrat se sama odpovem obroku, da ga delim s hčerko. Ko vidim, da bi rada še kaj pojedla, pa ji rečem, da jaz ne bom več," pripoveduje. Opisuje jo kot skromno deklico, ki je pridna v šoli, a potrebuje tudi pomoč psihologinje. To so jima priskrbeli na ZPM Ljubljana Moste - Polje. Velikokrat je bila priča nasilju nad mamico, bala se je očetovih groženj, travme je pustila tudi huda mamina bolezen. 

Na ZPM Ljubljana Moste - Polje so za družino odprli račun, na katerega lahko nakažete po svojih zmožnostih in jima pomagate. Vsa zbrana sredstva bodo šla izključno za plačilo položnic in nakup ali prevoz kakšnega kosa pohištva ali gospodinsjkega aparata. 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE - POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22

KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00   650-948

Če bi želeli pomagati družinam v stiski in otrokom, se lahko pridružite Verigi dobrih ljudi TUKAJ ali pišete na naslov: info@dobri-ljudje.si. 

 

Položnica Vzajemna None Zakon v parlamentu, ti zavarovanci Vzajemne bodo dobili denar

 

Komentarjev 2
  • jakec42 19:12 13.november 2023.

    Ali partner ne plačuje preživnine??

  • bobubob 17:48 13.november 2023.

    Bo po vsem tem znala vsaj svojim otrokom pojasniti, kako izbirati partnerja? Jim prenesti kako svojo izkušnjo? Ali pa jim bo želela vse to prihraniti, jim bo izkušnjo zamolčala, otroci pa jo bodo ravno zato ponovili?