Slovenija
10059 ogledov

Zelena obvestila za neplačane parkirnine velik "uspeh" za občinsko upravo

JP LPT obvestilo o parkiranju Žurnal24 main
Zelene položnice za neplačane parkirnine so uspeh za občinsko upravo in vse kaže, da bodo imeli na ta račun manj dela tudi ljubljanski mestni redarji.

V slabih treh mesecih oziroma od 17. maja, ko je v veljavi določba Odloka o urejanju prometa, ki omogoča plačilo nadomestila neplačane parkirnine, pa do 9. avgusta so uslužbenci Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT) izdali 11.775 zelenih obvestil zaradi neplačanih parkirnin. Na podlagi poziva uslužbencev JP LPT tako lahko posameznik poravna le tretjino zagrožene kazni za prekršek. V primeru, da 12 evrov ne poravnate, pa vas bo javno podjetje pač prijavi redarstvu, ki vas bo po izvedenem prekrškovnem postopku po vsej verjetnosti oglobilo s 40 evri (z možnostjo plačila 20 evrov) in še sodno takso v višini 40 evrov.

Izmed vseh izdanih zelenih obvestil, kjer je rok plačila že potekel, je možnost plačila 12 evrov in s tem izogibanje "soočenju" z redarji izbralo več kot 60 odstotkov posameznikov. Poziv je po pojasnilih JP LPT plačalo 6.983 posameznikov, neplačanih pa je zaenkrat ostalo 4.792 pozivov. Od tega so jih 3.914 posredovali mestnemu redarstvu, 878 pa jih še čaka zaradi možnosti plačila v 8 dneh.

Manj dela za redarje ...

S podelitvijo dodatnih pooblastil JP LPT je tako občinska uprava vsaj deloma razbremenila občinsko redarstvo, saj bo prejemalo le še prijave neplačnikov. "Uslužbenci JP LPT spremljajo plačila parkirnine na javnih površinah, ki so v lasti MOL. V kolikor je parkirnina neplačana, nam JP LPT kot oškodovanec poda pisni predlog za uvedbo prekrškovnega postopka v skladu s 50. členom ZP-1," so v zadnjem letnem poročilu izpostavili na ljubljanskem redarstvu in dodali, da večino predlogov za začetek postopka nanje naslovi prav JP LPT.

Lani so redarji tako prejeli 36.082 predlogov za začetek prekrškovnega postopka, leto poprej pa 44.705. In čeprav vseh predlogov za začetek postopka res ni poslalo JP LPT, ampak tudi JP Žale in drugi, so na redarstvu trend zmanjševanja prijav pripisali prav manjšemu številu neplačanih parkirnin in novemu pristopu plačevanja in podaljševanja parkirnine preko aplikacije SMS Urbana, ki je voznikom omogočila, da preko aplikacije podaljšajo parkirnino, kar so morali prej početi osebno na parkomatu.

Redarji še naprej z redečimi obvestili ...

Celotni kazni za napačno parkiranje se boste v Ljubljani sicer izognili le, če so vas dobili uslužbenci parkirišča, ne pa tudi redarji, ki še naprej delijo rdeča obvestila.

"Plačilo celodnevne parkirnine v višini 12 evrov je možno samo v primeru, da bo neplačilo parkirnine zaznal uslužbenec JP LPT d.o.o. in na vozilu pustil "zeleno obvestilo". To pomeni, da ne gre za postopke, kjer prekršek ugotovi mestni redar in na vozilu pusti Obvestilo o prekršku "rdeče barve"," so bili nedavno jasni tudi na ljubljanski občini in ob temu poudarili, da se prekrškovni postopek, vključno z višino globe za prekršek ni v ničemer spremenil.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Boštjan Bratina 21:01 15.avgust 2017.

    redečmi? In to še v podnaslovu z velikimi črkami. A te tekste za sabo sploh kdo prebere?