Slovenija
74 ogledov

“Zeleno izsiljevanje”

Andrej Predin Nada Černik Cvetonovski
Gradnja inštituta v Vrbini. Razvojni center Zel-en bi rad do njega zastonj.

Družba Zel-en bo za gradnjo poslovnega objekta v Vrbini, kjer bodo prostori mariborske fakultete za energetiko in laboratoriji, občini namesto 325 tisoč evrov plačala le 56 tisoč evrov komunalnega prispevka. Občina je družbi že pred tem odstopila skoraj 300 tisoč evrov vredno komunalno opremljeno zemljišče in odobrila velike olajšave za plačilo prispevka ob gradnji objekta, dodatno znižanje pa so na predlog Zel-ena potrdili občinski svetniki.

Nekateri med njimi so predlagali celo oprostitev vsega plačila, česar bi si želel tudi direktor družbe Andrej Predin, sicer dekan omenjene fakultete. “Kolikor več bomo plačali prispevkov, toliko manjši bo objekt in slabša oprema,” je dejal Predin, kar je svetnik Jože Slivšek označil za izsiljevanje.

Inštitut “še letos”

Ob ustanovitvi omenjene fakultete so napovedali, da bo inštitut za potrebe raziskovalnega dela podjetij in za laboratorijsko delo študentov zgrajen do konca leta 2010. Tri leta za tem je Predin dejal, da bo inštitut zgrajen do konca leta 2012: “Osnutke imamo praktično pripravljene, zdaj moramo sprožiti še postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja.” Pred dnevi pa je Predin, zdaj direktor družbe Zel-en, občinskim svetnikom ponovil iste besede, saj naj bi “že prihodnji mesec začeli postopke za gradbeno dovoljenje”, inštitut pa naj bi bil zgrajen do konca leta. Po besedah njegovega kolega Domna Zorka se je “terminski načrt zaradi konfiguracije terena, umestitve in velikosti objekta podaljšal na konec letošnjega leta”.

Skrčilo se je na polovico

Po prvotnih načrtih naj bi šestetažni objekt v Vrbini obsegal 1.400 kvadratnih metrov. Od prvotnih želja je projekt zmanjšan za skoraj polovico. Izgradnja in opremljanje objekta bosta stala poldrugi milijon evrov, skupna vrednost vseh predvidenih naložb in programov – nekateri od njih se že izvajajo – pa dobrih 13 milijonov evrov. Slaba polovica bo evropskih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.