Slovenija
1967 ogledov

Zemljevidi z novo mejo s Hrvaško že pripravljeni

Meja v piranskem zalivu Žurnal24 main
Vlada v sklopu implementacije arbitraže pripravlja spremembo desetih zakonov.

Koalicijski partnerji so se včeraj sešli pri premierju Miru Cerarju, osrednja tema srečanja je bila arbitraža.

Zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju dejal, da so na sestanku med drugim pregledali, kako potekajo aktivnosti v zvezi z uveljavitvijo razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško in dejal, da je zadovoljen s tem, kar so jim povedali odgovorni za implementacijo.

V javnost prihodnji teden

Dodal je, da so se pripravili tudi na sejo pristojnega odbora v državnem zboru, ki bo prihodnjo sredo. Na njej bodo uradno predstavili prevod arbitražne razsodbe, govorili pa bodo tudi o tem, kako potekajo aktivnosti v zvezi z uveljavitvijo arbitražne odločbe.

Karel Erjavec Slovenija Minister Karel Erjavec o hrvaških incidentih: "To pa ni več hec"

Erjavec je napovedal, da bodo v četrtek na vladi obravnavali "določene zadeve", ki jih nujno potrebujejo za sejo odbora za zunanjo politiko. Kot se je izvedelo neuradno, bodo na vladi obravnavali kartografski prikaz poteka meje na podlagi arbitražne razsodbe. Po seji odbora za zunanjo politiko prihodnji teden bodo ti zemljevidi na vpogled tudi javnosti.

Spremembe desetih zakonov

Erjavec je še dejal, da bodo na odboru predstavili tudi vsebino zakonodaje, ki jo mora Slovenija prilagoditi za implementacijo arbitražne razsodbe. Gre za deset zakonov - v prvem sklopu, s katerim bodo v prihodnjih dneh seznanili poslanske skupine, so interventni zakon, zakon o evidentiranju nepremičnin in zakon o pomorskem ribištvu, preostalih sedem zakonov pa naj bi šlo v zakonodajni postopek do konca meseca.

Predstavniki koalicije so po navedbah virov v vladi o vprašanju arbitraže razpravljali več kot tri ure. Erjavec je pojasnil, da implementacija arbitražne odločbe terja precej aktivnosti in da je poročanje strokovnjakov pač trajalo dolgo časa.

arbitraža Slovenija Prvi odzivi slovenskega političnega vrha: Arbitraža je bila najboljša možna rešitev mejnega vprašanj

Šest mesecev za izvršitev odločbe

Zunanji minister je izrazil prepričanje, da bo imela Slovenija ob izteku šestmesečnega roka pripravljeno vse, kar je potrebno za uveljavitev arbitražne odločbe, zlasti v tistem delu, kjer lahko Slovenija sama izvrši razsodbo.

Erjavec je zavrnil, da bi bil glede arbitraže neusklajen s premierjem Cerarjem, je pa spomnil, da je ves čas trdil, da bi morali na morju takoj začeti uveljavljati arbitražno razsodbo glede na to, da so bile koordinate znane in da je meja na morju jasno določena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jozicamurn 12:39 05.oktober 2017.

    Najdražje možne odvetnike in tožiti Hrvaško, mislim da bo uspelo in se s tem strinjam ter resnično podpiram to odločitev. Prvič, da odobravamo nekaj s strani Cmerarja.

  • Alen Jazbec 11:04 05.oktober 2017.

    Erjavec vsa čast za vse okoli arbitraže, samo tako dalje.