Slovenija
144 ogledov

Židan poziva k ukrepanju proti nasilju nad ženskami

Dejan Židan Anže Petekovšek
Nasije nad ženskami se mora končati.

Predsednik DZ Dejan Židan je v poslanici ob mednarodnih akcijskih dnevih proti nasilju nad ženskami pozval k ukrepanju proti nasilju. Po njegovih besedah je nasilje nad ženskami precej resno politično vprašanje, saj se povezuje tudi s širšim vprašanjem moči ter neenakovrednih družbenih odnosov med spoloma, demokracije in spoštovanja temeljnih svobščin.

Po njegovih navedbah nasilje ogroža zdravje, dostojanstvo in varnost žrtev, ki so mu izpostavljene.

Zapisal je, da imamo veliko odgovornost, da proti nasilju nad dekleti in ženskami začnemo govoriti naglas, obenem pa tudi ozaveščamo in zagovarjamo ničelno strpnost. Za prepogosto ravnodušnost in neukrepanje ni več prostora. Dodal je še, da moramo nasilju nad dekleti in ženskami v vseh oblikah reči odločen ne.

V poslanici, ki je objavljena na spletnih straneh DZ, je spomnil še, da nas bela pentlja vsako leto med 25. novembrom in 10. decembrom, ko obeležujemo mednardone akcijske dneve proti nasilju nad dekleti in ženskami, spominja na našo zavezo spoštovanja človekovih pravic žensk.

Židan je izpostavil tudi opozorilo generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da je nasilje nad dekleti in ženskami sramota vseh družb. »Vse prevečkrat tudi naše, saj je v Sloveniji vsaka druga ženska od dopolnjenega petnajstega leta starosti doživela eno od oblik nasilja. V svetu pa beležimo, da je več kot tretjina žensk že doživela fizično in/ali spolno nasilje,« še dodaja Židan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.