Slovenija
18 ogledov

Zidar: Dokazal bom nedolžnost

Ivan Zidar Žurnal24 main
Čista lopata. Nekdanji šefi treh največjih gradbenih podjetij so obsojeni na zaporne kazni.

Korupcija. “Dokazal bom, da sem nedolžen. Zame postopek še ni končan,” je odločen nekdanji šef SCT Ivan Zidar, ki so ga včeraj na ljubljanskem sodišču kaznovali z letom in petimi meseci zapora. Poleg tega bo moral plačati 11 tisoč evrov kazni, ker je sodišče prepričano, da je leta 2007 v zameno za pridobitev gradbenega posla na letališču na Brniku podkupil nekdanjega državnega uslužbenca. “To se v pravni državi ne bi smelo zgoditi. Gospod Zidar ni nikogar podkupil,” pa pravi njegov zagovornik Boštjan Penko in na včerajšnjo sodbo že napoveduje pritožbo.

Delavci zadovoljni

Leto in dva meseca zapora pa čaka tudi bivšo šefinjo Vegrada Hildo Tovšak, ki je prav tako kot Zidar podkupila nekdanjega uslužbenca državne Kontrole zračnega prometa Slovenije Tomaža Žiberta. Tovšakova kazni, ki jo je doletela, ne želi komentirati; njen zagovornik bo sodbo prav tako izpodbijal s pritožbo. S kaznijo pa je toliko zadovoljnejši eden od Vegradovih podizvajalcev, ki je ostal brez plačila za delo. “Skrbi me le, da se kazenska ovadba, ki sem jo vložil proti Tovšakovi, še vedno rešuje,” pojasnjuje obrtnik, ki je zadnje tedne spremljal zaključni del sojenja šefom treh največjih gradbenih podjetij.

Le eden oproščen

“Sledili smo kaznim, ki jih je predlagalo tožilstvo, saj ocenjujemo, da so bile predlagane višine primerne glede na vloge obtoženih pri tem nedovoljenem dajanju in sprejemanju daril,” je ob izreku sodbe poudarila sodnica. Žiberta je obsodila na dve leti in pol zapora in mu hkrati naložila 15 tisoč evrov kazni. Tožilstvo je s sodbo zadovoljno, izpodbijalo bo le oprostilno sodbo nekdanjemu tesnemu sodelavcu Tovšakove Ivanu Krofliču. Tožilstvu namreč ni uspelo dokazati, da naj bi ta sodeloval pri podkupovanju Žiberta, ko mu je predal ugodnejšo Vegradovo ponudbo za gradnjo letališkega stolpa.

Komentarjev 3
  • privat 14:34 31.marec 2012.

    kako so lahko krivi ,če politiki spremenijo zakon za samo 20.000€...samo plačaj pa bo mir zidar!

  • nostradamus 10:26 31.marec 2012.

    glede na to da SCT svojega nastanka naprej gradi vse kar se gradi v sloveniji in takrat bivsi jugoslaviji da skoraj ni bilo projekta pri katerem ne bi bilo poleg zidarja (koliko his se je zgradilo iz denarja za avtoceste ...prikaži več in koliko dvorisc se je asfaltiralo ) ve samo zidar koliko miljonov evrov je romalo v tujino in koliko jih je bilo kot podkupnine izplacanih v sloveniji ne sprasujte se gdaj bo sel sedet nikoli kajti usluge se placujejo tako prejsnja oblast kot tudi zdajsnja je po vsej verjetnosti bila delezna drobtinic z bogato oblozene mize in te niso bile majhne

  • 1111 09:18 31.marec 2012.

    ...Čefurin je povedal vse... Zidar ne bo šel nikoli za zapahe, sodišče je zmotno in nepravično...torej, je bil proces "čista ljopata" ena sama farsa, da se neumne slovenčke naredi še bolj ovce...