Slovenija
28 ogledov

Živčec Kalanove nočejo več za šefinjo

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ljubljanski zdravniki so predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan na današnjem sestanku večkrat pozvali, naj odstopi.

Zdravniki iz prestolnice Živčec Kalanovi očitajo, da je zaradi nje zbornici upadel ugled, a Kalanova se z njimi ne strinja in ne namerava odstopiti. To bi bil po njenem mnenju izraz poraza in odsotnosti vizije.

Nepotizem in klientelizem
Dean Ravnik iz ljubljanskega regijskega odbora zbornice ji očita, da ni opustila svoje ambulantne dejavnosti ter klientelizem in nepotizem. Po njenem prevzemu predsedstva naj bi namreč izdelavo glasila zdravniške zbornice Isis prevzel njen brat. Oporekal je tudi njeni izbiri predstavnika za javnost Valentina Hajdinjaka, ki je bil nekdanji piarovec Janeza Janše.

Kritični so bili tudi do gradnje nove stavbe zbornice Domus medice. Kirurg na Onkološkem inštitutu Ljubljana Erik Brecelj je Živčec Kalanovo pozval, naj razkrije, kdo je lastnik podjetja Mabra Inžiniring, ki gradi Domus medico. Odgovorila je, da lastniške strukture podjetja sicer ne pozna, da pa je pogodbo podpisala Nevenka Zekič.

Prikrila informacije
Številni očitki so leteli tudi na to, da je preprečila objavo pisma nekdanjega predsednika drugostopenjskega sodišča zbornice Mira Denišliča v Isisu, v katerem je pojasnjeval svoj pogled na primer Nekrep. Živčec Kalanova odgovarja, da v objavo ni nikoli posegla ter da je bila neobjava pisma posledica uredniške politike glasila.

Objavila bi odgovore pravnikov
Po predlogu Živčec Kalanove bi omenjena vprašanja in predloge s sestanka zbrala in jih posredovala pravni službi, ki bo nanje odgovorila, nato pa jih bodo objavili. Sicer pa so se po njeni oceni današnjega sestanka udeležili tisti, ki imajo "največ osebnih problemov".

Živčec Kalanovo so prisotni zdravniki večkrat tudi pozvali, naj skliče izredno skupščino, kjer bi glasovali o njeni razrešitvi. Kot je dejala, se bo o tem posvetovala s člani izvršilnega odbora in skupščinskega sveta zbornice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.