Slovenija
27 ogledov

Žive kosilnice v kampu

Lani so postavili dve leseni kožarici, ki sta bili vse poletje zasedeni, letos p Žurnal24 main
Bled. Prvi kamp v Sloveniji, v katerem merijo ogljični odtis.

Prijazen naravi. V Campingu Bled so izmerili oziroma izračunali skoraj štirikrat manjši ogljični odtis, kot je v nemških kampih, kljub temu pa so se odločili, da ga bodo letos zmanjšali še za pet odstotkov.

Blejski kamp je prvi v Sloveniji in med prvimi v svetu, v katerem merijo ogljični odtis. Anže Ulčar iz podjetja Ekogenca, ki v kampu izvaja meritve, je pojasnil, da gre pri tem za spremljanje toplogrednih plinov. “Gre za izpuste iz ogrevalnih naprav v kampu in avtomobilov, za porabo električne energije ter za odlaganje odpadkov. Čim manjši je ogljični odtis, bolj naravi prijazen je kamp. V blejskem se vrednost giblje od 1,7 do 5,1,” je dejal Ulčar.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


S ključi do nižje cene
Kljub dobremu stanju so se v Sava hotelih Bled (SHB), ki imajo v lasti blejski kamp, odločili, da stanje še izboljšajo. To bodo, kot je povedal Fedja Pobegajlo, predsednik uprave SHB, dosegli s 24 ukrepi. Goste bodo pozvali k zmanjševanju količine odloženih odpadkov, zapiranju vode, varčevanju z električno energijo, tisti, ki bodo prišli v kamp z javnim prevozom, in tisti, ki med bivanjem v kampu ne bodo uporabljali svojega avtomobila, pa bodo deležni popusta pri ceni.

Uredili smo tudi ekološko vasico, v kateri lahko gostje bivajo v lesenih hišicah kožaricah, s čimer želimo zmanjšati število tistih, ki pridejo k nam s prikolicami, skladno z našo zeleno usmeritvijo pa smo motorne kosilnice zamenjali z ovcami,” je poudaril Pobegajlo. V kampu je trenutno okoli 150 gostov, njihov odziv na zeleni program pa je zelo dober.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.