Slovenija
3604 ogledov

Znano, kaj je mislil italijanski minister glede "prekinitve Schengena"

Italijanska policija Profimedia
Italija podaljšuje nadzor na meji, Sloveniji zagotovila, da režima ne bo spreminjala.

Italija je danes Evropsko komisijo obvestila, da želi podaljšati nadzor na meji s Slovenijo, ki je schengenska. Gre za tretje polletno podaljšanje nadzora na slovensko-italijanski meji.

Italijanskega zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani je v začetku maja dejal, da je Italija zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo. Z notranjega ministrstva so takrat sporočili, da iz Rima niso prejeli nobenega uradnega obvestila.

Ministrstvo dobilo zagotovilo Italije

Viri blizu ministrstva za notranje zadeve pravijo, da gre za pričakovan ukrep, ki pa ničesar ne spreminja. Dobili naj bi namreč zagotovila italijanskega notranjega ministrstva, da bo Italija na meji še naprej izvajala selektivni nadzor vozil, ki ne povzroča zastojev na meji. Nadzor bo podaljšan 18. junija. "V tem primeru bo tako kot doslej sledil odziv Slovenije s podaljšanjem notranjega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko,” je nedavno napovedal državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk. 

mejni prehod Bregana | Avtor: Facebook Facebook

Po navedbah vlade pristojni organi v Sloveniji, ki sodelujejo s sosednjimi in evropskimi, podatkov o prehodu teroristov preko Slovenije ne potrjujejo. 

Razlogi za podaljšanje nadzora na meji med Slovenijo in Italijo so zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu ter s tem v zvezi zagotavljanje varnosti vrha G7, ki ga gosti Italija in drugih visokih notranjepolitičnih dogodkov. 

Porozna meja s Hrvaško

Viri blizu notranjega ministrstva ocenjujejo, da do podaljšanja mejnega nadzora ne bi prišlo, če bi bila meja med Slovenijo in Hrvaško manj porozna. Iz Hrvaške je v Slovenijo od začetka leta do 15. maja nezakonito vstopilo 14 663 ljudi. Naša južna shengenska soseda še vedno nasprotuje namestitvi Frontexa na meji, bolj odprta pa je do delovanja trilateralnih patrulj Slovenije, Italije in Hrvaške, ki bi nadzirale mejo. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 19
  • Plavi-mil 10:21 22.maj 2024.

    In naš medvedek še spi v brlogu, ni mu še prišlo, da je zime konec in se bliža poletje polno izletov preko meje.

  • Pierre 07:47 22.maj 2024.

    Imamo kratek spomin od leta 1991 so zadve z mejo zjebal Lojzek, Rupsi, Jajo pa še kdo!!!

  • andrej084 22:16 21.maj 2024.

    Niso Hrvati krivi za naše težave. Krivi smo si sami, predvsem del butaste populacije, ki to preko političnih strank odobrava. Največja odgovornost pa je na politikih, ki ne delujejo v skladu z prisego in zagotovitvijo varnosti in blagostanja Slovenije. Bomo ...prikaži večmo videli, kako bodo naši počepnili pred Hrvati v začetku turistične sezone. Kakšna svinja, takšna mast. Kakšen narod, taka oblast.