Slovenija
17014 ogledov

Zaradi uničenja bombe bodo zaprli tudi zračni prostor

bomba Vurberk
1/9
Občina Duplek
Pristojne službe so sporočile, kdaj bodo izvedli uničenje 250-kilogramske letalske bombe v Vurberku.

Uničenje 250-kilogramske letalske bombe v Vurberku bodo pristojni izvedli jutri v dopoldanskem času. Onesposobljenje najdene bombe v Vurberku bo izjemno zahtevno, saj je najditelj bombo premikal. Evakuirati bodo morali vse v krogu enega kilometra. 

Bombo bodo uničili približno 30 metrov od mesta, kjer se nahaja. Približno 400 ljudi bodo evakuirali ob 10. uri. Začetek bo oznanila sirena. Za evakuirance bodo organizirali zbirališče v Kulturnem domu Grajena. Pol ure po evakuaciji bodo preverili, ali so vse stavbe izpraznjene in zaprli vse ceste v okolici.

Popolna zapora nekaterih cest na območju občine Duplek in Ptuj bo med 10. in 14. uro. Na spodaj navednih cestah bo v času evakuacije mogoč samo izvoz iz evakuacijskega območja. Obvozov ne bo.

a) regionalna  ceste  R3/710/1292  Maribor  –  Vurberk  – Ptuj od hišne številke  Vurberk 133 do hišne številke Vurberk 104d in do lokalne ceste LC060034, ki se nahaja v Mestni občini Ptuj
b) lokalna cesta LC 81131 Dvorjane – Vurberk – Čreta – Farošak od hišne številke  Vurberk  14  do  hišne  številke  Krčevina pri Vurbergu 160 na LC 0328091 Vičava – Čreta
c) Lokalna  cesta LC 081171 Korena – Vurberk na križišču z gozdno potjo stacionaža 3+342 km
d) Javna  pot  JP  583061  Vurberk  (Koser - Krepek) pri hišni številki Vurberk  28 na križišču z lokalno cesto LC 81131 Dvorjane – Vurberk – Čreta– Farošak
e) Javna  pot  JP  583051  Vurberk  (Lampreht - Brodnjak) na križišču z lokalno cesto 328091 Vičava – Čreta
f)  Odcep iz lokalne ceste LC 328091 Vičava – Čreta proti hišni številki Krčevina pri Vurbergu 189
g) Javna pot JP 828 431 za hišno številko Krčevina pri Vurbergu 30.

Zaprt bo tudi zračni prostor. Zapora zračnega prometa bo veljala v radiju dveh kilometrov in v višini 2500 metrov.  

Vurberk | Avtor: Google Maps Google Maps

Kako bo potekala deaktivacija?

Na kraj bodo danes pripeljali posebno žičnico, s katero bodo skušali bombo premakniti z mesta najdbe na večjo oddaljenost od hiše. Dogajanje bodo spremljali prek drona. V večernem času bodo postavili tudi merilne naprave, s katerimi bodo spremljali seizmične tresljaje. 

"V zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred NUS v Sloveniji je to ena najbolj zahtevnih intervencij doslej."
Igor Boh, pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS 

 

Policija Evakuacija Slovenija Našli 250 kilogramsko bombo, eno družino so morali izseliti

Bombo bodo nato jutri z žičnico, ki bo upravljana daljinsko, odpeljali do zaščitne jame, ki je globoka 3,5 metra, poleg pa je še štiri metre visok nasip. "Odrezali bomo glavno eksplozivno polnitev in vžigalni sistem," je o uničenju bombe povedal Kopač. Če jim bo uspelo, bodo detonirali vžigalnik, eksplozija pa bo v rangu ročne bombe. Če pa pride do eksplozije na polnitev bombe, bo ta vidna dva kilometra v daljavo. V tem primeru bodo v zrak odleteli kovinski deli in kamenje, možno je, da pride do poškodbe kakšnega strešnika. Če pa pride do eksplozije med samim premikom, bo škoda bistveno večja. 

Pri bombi bosta pred premikom le dva človeka, ob premiku bodo vsi v zaklonu. Z delom bodo pričeli šele, ko bo policija potrdila, da je območje enega kilometra evakuirano. 

Bomba, ki jo je občan pripeljal domov v Vurberk 250 kg bomba Slovenija Evakuirati bodo morali 400 ljudi

Avstrijci je ne bi premikali

Bomba je iz druge svetovne vojne. Takrat so z letali raketirali grad, a sta dve takšni bombi tarčo zgrešili. Ena je eksplodirala, ena pa je za gradom ostala do danes, je pojasnil Bojan Kopač, predstavnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS). 

Bomba ima kemični vžigalni mehanizem, zaradi česar je zelo občutljiva na kakršnekoli premike. Igor Boh, NUS, je dejal, da so se glede deaktivacije posvetovali z Avstrijci, ki so slovenskim strokovnjakom zaželeli veliko sreče in dejali, da sami bombe ne bi premikalia, ampak bi jo razstrelili na mestu samem.  

Domačin je ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel v sredo na bližnji vzpetini. Po najdbi jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki se nahaja pod gradom v bližini cerkve. Šele nato je obvestil policijo. Boh je opozoril, da bi se vse skupaj lahko slabo končalo za najditelja. 

Komentarjev 16
  • exante62 07:04 25.julij 2017.

    Imam cenejšo rešitev: naj pokličejo tiste "znane" zbiratelje odpadnega železa... oni obvladajo transport "občutljivega" materiala. Saj so vajeni pokanja in raznovrstnih eksplozij.

  • Harrison 06:38 25.julij 2017.

    Ne vem kaj toliko komplicirajo. Možakar, ki si jo je s tovornjakom pripeljal domov bi mu rekli, da jo naj enostavno sedaj prepelje v jamo za uničenje. Pika!

  • Janez_53 16:12 24.julij 2017.

    Temu butlju, ki je ogrozil mnoga življenja, bi morali na koncu izstaviti račun za vse stroške!