Slovenija
31 ogledov

Zoran Janković pred preiskovalnim sodnikom

slovenija 16.04.14, Zoran Jankovic, seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju Anže Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković je bil v zadevi Stožice na ljubljanskem okrožnem sodišču danes zaslišan pred preiskovalnim sodnikom.

Tožilstvo Zorana Jankovića sumi oškodovanja bank in EU, pri čemer Janković vztraja, da do tega ni prišlo. Preiskovalni sodnik bo, kot je pojasnila tožilka Blanka Žgajnar, na podlagi zaslišanja odločil o uvedbi sodne preiskave.

"Specializirano državno tožilstvo (SDT) je 29. septembra 2014 vložilo zahtevo za preiskavo v tej zadevi. Zadeva je trenutno v fazi zasliševanj. O zahtevi za preiskavo zato še ni bilo odločeno," so na sodišču za zurnal24.si pojasnili že pred časom.

Janković je po zaslišanju v izjavi novinarjem dejal, da ga tožilstvo sumi, da naj bi Grepu pri financiranju športnega parka z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank. "To ne drži, ni šlo za preslepitev. Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit," je dejal.

Prav tako po njegovih besedah ne drži drugi očitek, da je s prezgodnjim podpisom pogodbe v korist ljubljanske mestne občine oškodoval EU. "Tudi tega ne razumem, saj je moja funkcija premoženjska korist, tudi očitki o prezgodnjem podpisu ne držijo, kar se bo dokazalo s podpisi nadzornih organov," je dejal.

Ob tem je ljubljanski župan kot zanimivost izpostavil, da niti banka niti EU ne ugotavljata, da bi jim nastala kakršnakoli škoda ali da bi zahtevali kakršnokoli povrnitev. "Tako se je pač tožilka odločila, podobno kot pri Tritonisu," je dodal Janković.

Več preiskav, več ovadb, epiloga še ni

Tožilka Žgajnarjeva je v izjavi novinarjem po drugi strani povedala, da je danes na sodišču potekalo zaslišanje osumljenega pred odločitvijo preiskovalnega sodnika o uvedbi preiskave.

"Gre za zahtevo za preiskavo, ki jo je zoper več fizičnih in eno pravno osebo vložilo specializirano državno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila in pa goljufije na škodo EU," je dejala.

V zadevi Stožice se je v zadnjih letih zvrstilo več odmevnih hišnih preiskav, vložene so bile številne ovadbe. Nacionalni preiskovalni urad je februarja lani podal kazensko ovadbo zaradi suma preslepitve bank pri pridobivanju posojil, namenjenih za financiranje športnega objekta v Ljubljani.

Kriminalisti zaradi varovanja informacij o imenih ovadenih takrat niso govorili, po neuradnih informacijah pa je šlo za center Stožice, ovaden naj bi bil tudi ljubljanski župan.

Kriminalisti sumijo, da sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank. Da je Grep prišel do prvega obroka posojila NLB, je moral po neuradnih informacijah bankam predložiti podpisane pogodbe o sklenjenih poslih, prav te pa naj bi bile sporne.

V drugi zadevi pa kriminalisti sumijo, da je Janković lažno prikazoval, da Mestna občina Ljubljana izpolnjuje vse pogoje za sofinanciranje gradnje Stožic, in tako pridobil devet milijonov evropskih evrov.

Komentarjev 7
  • nostradamus 06:19 10.april 2015.

    zoran bo nedotakljiv vse dokler se ne bo nasel tozilec ter sodnik ki bosta imela .... ter ne bosta popustila pritiskom botrov iz ozadja.............ko malo pogledamo v zadnjih parih letih so sodisca obsodila tajkune na vikend zapore,mamilarski klan skorajda oproscen ...prikaži večn a po drugi strani zapirajo ljudi ki ukradejo burek zanimo je tole nase pravosodje mar ne?

  • encijan 07:30 10.marec 2015.

    Sem pa mislil, da bo kar priznal?!?

  • Žvižgač 21:34 09.marec 2015.

    ne on ni kriv,krivi so volilci, ki so ustoličili kleptomana