Slovenija
34 ogledov

Zvrhana vrtača odpadkov

Vrtača smetišče Jerca Božič Kranjec
Črno odlagališče. Zaradi izjemne količine je za ekologe prevelik zalogaj.

Divje odlagališče odpadkov v gozdu med Bičem in Malim Gabrom je po besedah Jožeta Povšiča iz Dolenjskega ekološkega zavoda Novo mesto največje v vsej jugovzhodni Sloveniji. "Nisem še videl takšne katastrofe, kot je tukaj, v tej značilni kraški vrtači," je dejal.

Strupi v podtalnico

Po njegovih ugotovitvah gre za 500 kubičnih metrov odpadkov, med katerimi so avtomobilske školjke, gume, hladilniki, plastična embalaža bal iz kmetijstva in razna embalaža nevarnih pesticidov, fungicidov, celo prepovedanega herbicida atrazin.

"Največji problem je, da se kemikalije iz teh avtomobilov in sodov izpirajo v podtalnico, poleg tega pa se je ob dveh nedavnih zažigih v zrak sprostilo ogromno rakotvornih plinov," ugotavlja Povšič.

Po besedah Alojza Zajca iz bližnje Pristavice so v to vrtačo odpadke vozili že vse od 70. let prejšnjega stoletja, ko so še razmišljali, da bi tu uredili uradno krajevno odlagališče odpadkov.

"Vrtačo smo ogradili, da vanjo ne bi več vozili odpadkov, a zaman. Ko so v njej nazadnje zažgali odpadke, je moral sin celo na policijo v Novo mesto," je povedala Marija Markelj, mama lastnika zemljišča.

Ekologi nemočni

Na spletni strani Ekologov brez meja je sicer to divje odlagališče evidentirano pod številko 1707, a se ga v dosedanjih akcijah Očistimo Slovenijo niso lotili. "Sem so prišli tako med akcijo leta 2010 kot med letošnjo, a se zaradi te izjemne količine odpadkov dela niso mogli lotiti," je pojasnil Povšič.

Sicer bi se, kot je dodal, odlagališče s pravo voljo in nekaj tisoč evri za odvoz dalo počistiti. "Dokler ne bo od tu pospravljena zadnja pločevinka, bomo pritiskali na Občino Trebnje in državo," je poudaril Povšič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.