Slovenija
23056 ogledov

ZZZS mora povrniti stroške tudi za samoplačniško zdravljenje v Sloveniji!

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Sodba še ni pravnomočna, a če bo potrjena, lahko zamaje zdravstveni sistem.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji presodilo, da mora ZZZS zavarovancu Krištofu Zevniku povrniti stroške samoplačniškega zdravljenja v Sloveniji, torej pri izvajalcu, ki je čisti zasebnik in z ZZZS nima pogodbe, poročajo Finance. 

Leta 2015 je Krištof Zevnik, sicer tudi sam zobozdravnik, dobil napotnico za odstranitev modrostnega zoba. Čakalna doba v javnem zdravstvu je bila takrat dve leti, zato je šel k zasebniku, ki mu je izstavil račun. Zevnik je od ZZZS zahteval povračilo, ki so mu ga zavrnili, zato se je obrnil na sodišče, kjer je na prvi stopnji uspel. ZZZS se je pritožil na višje sodišče in je prepričan, da bo s pritožbo uspel.

ortodont Zdravje Zaradi predolgih čakalnih dob pri ortodontih bolniki odhajajo v tujino

"Sodno pot bom nadaljeval, če bo treba, do ustavnega ali evropskega sodišča, ker je tako prav," je za Finance povedal Zevnik.

Sodišče je odločilo, da zakon ne določa, da se zdravljenje plača le v primeru, če je izvajalec javni zavod ali koncesionar, ampak tako določajo le pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja ter da lahko pravice in njihove omejitve določa le zakon.

Ultrazvok Slovenija Pregled v tujini: odobrenih 90 odstotkov vlog za vračilo denarja

Ugotovili so še, da obstoječa ureditev diskriminatorno obravnava izjavalce storitev in zavarovanjce glede na kraj opravljanja storitve. Če gre namreč zavarovanec k zasebniku v tujino, mu mora ZZZS na podlagi evropske direktive povrniti stroške zdravljenja, če pa gre doma, mu jih ne povrne.  

Zdravniška napotnica Zdravje Pošlješ jim napotnico, nato pa še mesece čakaš na datum

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 07:36 08.september 2017.

    Ker te boliqurac, greš z napotnico k specialistu za te vrste bolečine. Z računom odkorakaš do ZZZRS in pokasiraš. Nato si denar razdelite. Na vidiku so velike zlorabe in goljufije državne zdravstvene malhe.

  • Avatar Leon
    Leon 19:12 06.september 2017.

    Leta 2015 je Krištof Zevnik, sicer tudi sam zobozdravnik, dobil napotnico za odstranitev modrostnega zoba. Predvsem je moteče to,da gre za ZOBOZDRAVNIKA ,ki ima denar in si lahko privošči plačilo zdravnika in pravnika ! Kaj pa navadna raja,ki stojijo pred ...prikaži večd RK in Karitasom ?

  • Laznivi 13:15 06.september 2017.

    Avstrija pac ni komunisticnosocialisticna kjer moras 2 leti trpet bolecine preden prides do specializta..... Mi pa smo in zato je tukaj tako

Sorodne novice