Slovenija
21 ogledov

Sloveniji ne napovedujejo nič dobrega

Slovenija in evro Shutterstock
V mednarodnih finančnih krogih se vse pogosteje omenja ime Slovenije kot naslednje države, ki bo primorana zaprositi za finančno pomoč, a bo v zameno zelo verjetno morala izpolniti ostre reformne pogoje. Donosi na slovenske obveznice danes najvišji v zadnjih mesecih.

Vlada Alenke Bratušek naj bi v zelo kislo jabolko morala ugrizniti v drugi polovici leta, napovedujejo različni bančni strokovnjaki.

Kot piše Reuters, je zaradi sage s Ciprom v zadnjih dneh vse bolj v središču pozornosti tudi Slovenija, saj si članici evroobmočja delita kar nekaj podobnih težav, čeprav je Banka Slovenije ta teden večkrat zatrdila, da so razmere v bančnih sektorjih obeh držav neprimerljive. Tako v Standard Banki napovedujejo, da je Slovenija "najverjetneje prva v liniji, saj se prav tako otepa težav s svojim bančnim sektorjem in poskuša odvrniti potrebo po pomoči trojke".

Zaprosila bo za banke, a dobila celoten paket

Tudi analitiki v Commerzbanki svojim strankam pravijo podobno in napovedujejo, kdaj se bo družbi Španije, Irske, Portugalske in Cipra pridružila nova članica: "Slovenija bo morala najverjetneje iskati zatočišče pod dežnikom mednarodne pomoči v drugi polovici letošnjega leta."

Višji ekonomski svetovalec pri nemški banki Christoph Weil dodaja: "Menim, da bo Slovenija zaprosila zgolj za pomoč bančnemu sektorju, vendar pričakujem, da bodo finančni ministri evroskupine zahtevali popoln program gospodarskih sprememb in ukrepov, ki bi okrepili proračun in reformirali gospodarstvo. To pomeni, da bi se vse končalo s popolnim paketom reševalnih ukrepov."

A hkrati analitiki menijo, da bo imela Slovenija v pogajanjih za pomoč dokaj zvezane roke.

Nomura: Načrt Bratuškove je tvegan

Pri vplivni japonski svetovalni družbi Nomura Group so glede uspeha nove premierke Alenke Bratušek skeptični. Kot ugotavljajo v londonski podružnici te globalne družbe, je nova vlada ob nastopu dela v tujino poslala signal, po katerem se bo zavzemala za politike rasti, kar pa bo zavrlo fiskalno konsolidacijo, povišalo zadolženost in verjetno vplivalo na kreditno sposobnost, piše Bloomberg, ki izpostavlja za sedem milijard slabih naložb v bankah, njihovo kapitalsko neustreznost in tri milijarde svežega denarja, ki ga bo država po napovedih Mednarodnega državnega sklada potrebovala najpozneje junija. Prav od sposobnosti nove vlade, da prepriča tuje trge in zagotovi potreben denar na mednarodnih trgih, naj bi bila odvisna usoda Slovenije.

Strokovnjaki iz Nomure še predvidevajo, da bi glede na višino slabih bančnih terjatev Slovenija lahko pričakovala okoli štiri milijarde evrov pomoči.

Fitch vendarle bolj optimističen

Oblikovanje nove slovenske vlade zmanjšuje kratkoročno politično negotovost, v danes objavljenem sporočilu za javnost ocenjujejo v ameriški bonitetni hiši Fitch. A novo vlado čakajo izzivi pri udejanjanju načrtov za rešitev problema bank ter pri implementaciji gospodarskih reform in spodbujanju rasti, po poročanju STA opozarjajo v bonitetni hiši.

Fitch še naprej verjame, da se bo Slovenija uspela izogniti prošnji za mednarodno finančno pomoč. A če bo Slovenija želela obdržati zaupanja vlagateljev in s tem sposobnost zadolževanja na trgu pod razumnimi pogoji, bo morala nova vlada "dokončati in implementirati zakonodajo o slabi banki in družbi za upravljanje z državnim premoženjem", opozarjajo v Fitchu.

Komentarjev 12
  • franke 13:42 31.marec 2013.

    JANŠA LAŽE KOT JE ZMERAJ TO POČEL IN ZAVAJAL NAROD. IN SEBI NAPOLNIL ŽEPE. ZDAJ BO SRAL OKOLI PO SVETU SLOVENIJO.

  • franke 13:41 31.marec 2013.

    TUJI FINANČNIKI SO SAME BARABE ,SAMO SEBI POLNIJO ŽEPE.

  • privat 07:35 26.marec 2013.

    vsak projekt bi bil dober ,če bi imeli poštene politike. Tako pa z istimi ljudmi naprej?? Evropa ima druge interese ,ker enostavno vsak ve da iz te moke ne bo kruga ,kaj šele odprave gospodarske krize. Zavodi,sodstvo ,občine ,zdravstvo...vse samo ...prikaži več spi, mali človek(motor gospodarstva) pa je istrošen!!