Slovenija
31 ogledov

Sloveniji uspelo pridobiti sveže 1,7 milijarde

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Slovenija je danes uspela z izdajo obveznic na dolarskem trgu pridobiti posojilo v višini 2,25 milijarde dolarjev (1,7 milijarde evrov). Zahtevani donos obveznic je 5,7 odstotka. Zanimanje je sicer preseglo za 11 milijard dolarjev obveznic, premier Janša pa "neverjetnih" številk še ni komentiral.

Ministrstvo za finance je v večernem sporočilu za javnost pojasnilo, da je naša država danes uspela izdati 10-letne državne obveznice. Obveznice so izdale banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan. Povpraševanje je v prvih 12 urah po najavi pogojev sicer preseglo 11 milijard evrov, "kar je izdajatelju omogočilo, da občutno izboljša ceno in poveča obseg izdaje do najvišjega zneska 2,25 milijarde dolarjev."

"Na podlagi sočasno izvedene valutne zamenjave v evre je Slovenija s to dolarsko transakcijo dosegla ugodnejše financiranje kot bi ga dosegla s primerljivo transakcijo v evrih," dodajajo na ministrstvu. "Končno stanje knjige naročil predstavlja največje povpraševanje za državne obveznice denominirane v dolarje na območju srednje in vzhodne Evrope v letošnjem letu."

"Z uspehom transakcije je potrjena pravilna usmeritev programa reform nove vlade in njen dostop do mednarodnih kapitalskih trgov," so zapisali na ministrstvu.

"Razmere na trgu dobre"

Poslanec SDS Andrej Šircelj je javnost ob takratnem molku ministrstva že sredi dneva obvestil o dogajanju s slovensko obveznico, s katero si skuša Slovenija na dolarskih trgih izposoditi sveži denar za svojo prazno blagajno. Kot je takrat dejal Šircelj, je okoli 13. ure povpraševanje preseglo 12 milijard dolarjev, Slovenija pa da se bo zadolžila po občutno nižji obrestni meri, kot je bilo pričakovano. 
Slovenija se bo sicer po njegovih besedah na koncu sama odločila, koliko obveznic bo izdala, Šircelj pa je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija izdala za več kot 1,5 milijarde dolarskih obveznic, saj so razmere na trgu dobre.

Janša: zaradi opozicije 25 odstotkov dražje

Premier Janez Janša danes ni želel podrobno komentirati po njegovi oceni "neverjetnih" številk o interesu za slovenske obveznice na ameriškem trgu. "Kaže dobro," je bil kratek. Upa pa, da bo Slovenija s prodajo pridobila manevrski prostor za izvedbo ukrepov za izhod iz krize.

Prodaja obveznic je po njegovih besedah korak za kratkoročno stabilizacijo razmer in za to, da Slovenija sploh pridobi časovni in manevrski prostor, da bodo predlagani ukrepi, če bodo dokončno sprejeti in tudi uresničeni, lahko začeli delovati.

Izvedba teh ključnih petih ukrepov za izhod iz krize pa je ključna za to, da bo lahko Slovenija v prihodnjem letu, ko bo prav tako morala refinancirati javni dolg in ponovno prodajati obveznice, to naredila po bistveno nižji ceni in "brez okoliščin, v katerih bi se špekuliralo, ali smo še na robu prepada ali nismo", je poudaril premier.

Hkrati je izrekel kritiko nad opozicijo, ker je po njegovem z odnosom do fiskalnega pravila zadolževanje podražila za do 25 odstotkov. Želi si, da bi bila tokratna zadolžitev naše države zadnja po tako visoki ceni.

SD: Zaradi dolarjev 300 milijonov stroškov

Poslanec SD Janko Veber je danes ocenil, da se Sloveniji zaradi dolarskih in ne evrskih obveznic obeta najdražja zadolžitev doslej. Razlika med tečajem evra in dolarja bi lahko po njegovih besedah v 10 letih prinesla dodatnih 300 milijonov stroškov. "Stanje je izjemno zaskrbljujoče," je poudaril in dodal, da bi se lahko država spomladi zadolžila v evrih po bistveno nižji obrestni meri. A Šircelj je njegove besede demantiral, saj po njegovem zaradi zadolžitve v dolarjih ne bo nikakršnih dodatnih stroškov.

Komentarjev 9
  • Avatar atojeto
    atojeto 14:54 20.oktober 2012.

    Vrnimo se na začetek. Prva vlada po osamosvojitvi je bila Demos-ova in ta vlada je sprejela zakonodajo, ki je uzakonila nekaznovano krajo, ukinila SDK, nedokazovanje izvora premoženja, itd. In kdo vse je bil v Dermosu? Res je, da bi lahko ...prikaži več vse kasnejše vlade to preprečile, vendar je tudi njim zadišal denar. Tako, da so po mojem vsi isti, Pahor je najverjetneje še najpoštenejši, zato se tudi ni znašel med temi hijenami.

  • vest 14:06 20.oktober 2012.

    Vse bo O.K. pri teh obveznicah, če bomo ta denar porabili tako, da bo donos na njega več kot 5,75 %. V nasprotnem primeru si bomo samo zakrpali luknjo in jo še poglobili, ker bo v naslednjem letu iz tega ...prikaži več naslova potrebno zagotoviti dodatnih 97,75 mio € za obresti. Prekinejo naj pogodbe samo raznim "svetovalcem ", ki so to postali po vsakih volitvah in bodo s tem pri posamezniku prihranili nekaj 1.000 €/mesec. Tako bodo tudi potrebe za najemanje kreditov manjše in bomo mogoče le prišli na zeleno vejo. Dvomim, da imamo pravico zanamcem pustiti takšne dolgove.

  • gina 10:09 20.oktober 2012.

    Kaj bi dala rdeča banda in zakulisni strici, damo da ne bi prodali niti ene obveznice. Zdaj svinjajo barabe, kako bajno drago bomo to plačali. Ko so oni naredili za 16 milijard dolga, s katerim se mora sedaj spopadati ta ...prikaži več vlada, da bi ljudje dobili plače in pokojnine so bili pa lepo tiho kot riti. Njihov Franci je vsak dan kam poklical, da je padla nova milijardica. Ostudno!