Magazin > VIP
91 ogledov

Slovenka leta je Urška Žolnir

Urška Žolnir
1/12
Anže Petkovšek
Bralke in bralci revije Jana so tudi letos izbrali Slovenko leta, ki je s svojimi plemenitimi dejanji na prav poseben način zaznamovala leto 2012.

V ljubljanski operni hiši so na slovesni prireditvi pravkar razglasili Slovenko leta 2012. Laskavi naslov je letos pripadel judoistki Urški Žolnir. "Zelo sem ponosna, da lahko stojim na tem odru. Že to, da sem bila nominirana, je bila čast. Hvala vsem, ki so glasovali zame, staršem in mojemu timu. Judo je veliko več kot šport. V našem klubu otroke učimo, kako zmagovati, ne samo v športu, temveč v življenju," je po razglasitvi povedala Urška in dodala: "Ta naziv mi zelo veliko pomeni, saj gre za podporo ljudstva. Vsako priznanje ima svoj pomen in svoj prostor, olimpijska zlata medalja, pa je le olimpijska zlata medalja in tudi današnje priznanje je posledica tega. Taka priznanja so vsekakor spodbuda, tukaj ni pritiska, je zgolj veselje."

Nekdanja legendarna urednica revije Jana Bernarda Jeklin je mnenja, da je bil letošnji izbor nekaj posebnega."Letošnje kandidatke za Slovenko leta so bile malo drugačne kot sicer. Urednica je izpustila vsa popularna imena in ostale so zaslužne, vsekakor krasne ženske, o katerih pa ljudje ne vedo dovolj. Urška si naziv absolutno zasluži, dobila pa ga je tudi zato, ker ni bilo drugih žensk za katere bi se navijalo na način, na katerega se je včasih navijalo, ko je bilo veliko takih kandidatk, ki jih vsi poznamo. Mislim, da je to po svoje boljše kot populistični pristop, le navaditi se bo treba. To je izbor, ki je bolj žlahten in zahteven, ljudje pa bodo spoznali veliko žensk, ki jih drugače ne bi. Žensk, ki veliko naredijo in veliko pomenijo."

Letošnja prireditev je bila v znamenju štiridesetletnice revije Jana in že petindvajsetega izbora za Slovenko leta. Ob tej priložnosti je urednica Melita Berzelak za zurnal24.si povedala: "Čutim velikansko odgovornost, saj je Bernarda Jeklin revijo tako dobro zastavila, da v tem času, ki zahteva precejšnje kompromise glede kakovosti, veliko pa je tudi finančnih pritiskov,  ne bi želela zapraviti te velikanske dediščine revije, ki je še vedno taka, kot je bila. Lepše pohvala si ne bi mogla želeti. Najčudovitejši občutek pa je ta, da je ekipa, po vsem kar smo doživeli, trdnejša kot kadarkoli prej."

"Vsaka bi si zaslužila zmago"

Za naziv Slovenka leta so se letos poleg zmagovalke potegovale še dr. Valerija Bužan, specialistka klinične psihologije in glas oseb s posebnimi potrebami; doc. dr. Dušana Findeisen, predavateljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani; dr. Marta Gregorčič, sociologinja in kulturologinja ter vodja programskega sklopa Urbane brazde v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru in borka proti razčlovečenemu neoliberalnemu kapitalizmu; dr. Branka Jurišić, profesorica specialne pedagogike, ki na Centru za duševno zdravje Zdravstvenega doma v Ljubljani dela z otroki z motnjami v duševnem razvoju; Špela Lipošek, študentka pedagogike in slovenskega jezika ter sekretarka na oddelku za socialna in zdravstvena vprašanja Študentske organizacije Univerze v Mariboru; Kristina Modic, predsednica Združenja L&L (limfom&levkemija); Miša Pušenjak, agronomka in svetovalka za zelenjadarstvo na kmetijski svetovalni službi v KGZ Maribor; Dubravka Tomšič Srebotnjak, redna profesorica na Akademiji za glasbo in najboljša slovenska pianistka; Nika Zupanc, ena od zvezd svetovnega oblikovanja.

Petra Majdič, Slovenka leta 2010, je prepričana, da bi si zmago zaslužila vsaka izmed njih: "Vseh deset nominirank je nekaj neverjetnega, fascinirana sem in lahko rečem, da me od danes naprej ni strah za Slovenijo. Vsaka bi si zaslužila zmago."

Kandidatke pa niso bile prav nič razočarane, temveč počaščene že zaradi nominacije same. "Seveda nisem razočarana, vesela sem, da sem v tem izboru kandidatk, saj je že sam dogodek institucija in zelo pomembna slovenska tradicija. Biti v izboru kandidatk, ne samo letošnjih, temveč vseh let, je velika čast. Nad nominacijo sem bila zelo presenečena, saj redko zasledimo kakšno kandidatko iz moje stroke. To ni priznanje le mojemu delu, temveč stroki na splošno," nam je zaupala Nika Zupanc.

Prireditev je vodila Eva Longyka, slavnostni govorec pa je bil dr. Miro Cerar. Prireditev so z nastopi popestrili Severa in Gal Gjurin, orkester Slovenske policije, baletnika SNG Maribor in Petruša Golja.

Komentarjev 1
  • zic 19:00 17.januar 2013.

    pa fusbal je več, pa hokej, pa šah, pa rokomet, pa smučanje itd