Šport > Košarka
78 ogledov

Slovenke med osmerico na EP

 Annamaria Prezelj Fiba Europe
Slovenska reprezentanca deklet do 18 let si je kolo pred koncem drugega dela EP že zagotovila mesto med najboljšo osmerico v Evropi. To je izbrankam Damirja Grgića uspelo z izjemno predstavo proti Nizozemski, ki je klonila s 54:73.

Slovenke so v uvodnih minutah obračuna z nizozemskimi vrstnicami še bile nekoliko zadržane, toda po zaostanku s 4:8 je bilo na parketu dvorane Zlatorog moč opazovati le še eno ekipo. Začetna peterka je vzpostavila ravnotežje, rezervistke pa so le še stopile na plin. V naslednjih 14 minutah je slovenska reprezentanca napravila delni niz 33:3. Svoje je dodala tudi granitna obramba, ki je v drugi četrtini prejela le tri točke in še te s črte prostih metov. Zmagovalke so bile tako praktično odločene že po 20 minutah, ko je bil na semaforju izpisan rezultat 40:13.

Trener Damir Grgić je na tekmi minutažo enakomerno razporedil med vse igralke. Priložnost je znova najboljše izkoristila Annamaria Prezelj, ki je tekmo končala pri 15 točkah. Dve manj je ob sedmih skokih dodala Larisa Ocvirk, 11 pa presenečenje tekme Nina Jesenšek.

Uspeh je imel še toliko večji čustven naboj, saj je ravno na dan te tekme postalo uradno, da 17-letna Neža Murn ne bo mogla pomagati ekipi na preostalih tekmah. Visokorasla Trboveljčanka se je poškodovala na zadnji tekmi predtekmovanja proti Madžarski, podrobne preiskave pa so pokazale, da si je strgala prednjo križno vez levega kolena. Kljub temu se je ta odločila, da do konca prvenstva ostane s soigralkami, ki jim bo skušala z glasno vzpodbudo pomagati s klopi, te pa so uspeh proti Nizozemkam posvetile prav njej.

Izjave po tekmi:

Damir Grgić, trener: "Čestitke igralkam, štabu in vsem, ki delujejo okoli naše reprezentance za uvrstitev v četrtfinale. Po zelo težki tekmi proti Češki smo tokrat srečanje kontrolirali skozi vseh 40 minut. Energija, ki je bila prisotna v naši igri v prvi četrtini, je odločila tekmo. Dekleta so pokazala, da imajo močan karakter, da držijo skupaj in da ta rezultat ni naključen. Prišli smo šele do polovice tekmovanja, v sredo nas čaka še tekma s Hrvaško, na katero se moramo dobro pripraviti. Tudi proti Hrvaški bomo šli na zmago, ob tem pa pred eno odločilnih tekem skušali osvežiti nekatere igralke."

Althea Gwashavanhu: "Občutki so neverjetni, cela ekipa skače od veselja. Te občutke moramo hitro potlačiti, saj nas že v sredo čaka nova tekma, na kateri gremo po novo zmago."

Nina Jesenšek: "Z vrhunsko obrambo smo so si s soigralkami že v prvem polčasu zagotovile visoko prednost. Za razliko od tekme s Češko smo tokrat zadevale tudi z razdalje. V drugem polčasu smo nato le še mirno zaključile tekmo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.