Šport > Košarka
68 ogledov

Slovenke na dobri poti do EP

Slovenske košarkarice KZS
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v drugem nastopu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017 zabeležila drugo zmago.

V Celju je slovenska ženska košarkarska reprezentanca zanesljivo premagala prve favoritinje skupine Latvijke z 69:51 (21:15, 30:22, 50:36). Za izbranke selektorja Damirja Grgića je to druga zmaga v dveh nastopih, ki jih je z nogo in pol že postavila na Češko, kjer bo julija prihodnje leto zbor najboljših evropskih reprezentanc. Slovenija si lahko teoretično mesto med najboljšimi šestnajstimi evropskimi ekipami zagotovi že čez tri dni - če bo Latvija premagala Litvo, sicer pa konec novembra z zmago doma proti Litvi.

Slovenke so z borbenostjo in dobro igro navdušile gledalce, svoje tekmice, ki so bile nesporne favoritinje za zmago, saj sodijo med najboljše evropske ekipe in so redne udeleženke največjih tekmovanj, pa spravile v obup.

Že od samega začetka je bilo jasno, da so Slovenke vse moči usmerile v obrambo, Latvijke so težko prihajale do košev. Tako so gostje v prvih dvajsetih minutah dosegle vsega 22 točk in posledično zaostajale z 22:30. Nadaljevanje ni bistveno spremenilo podobe na parketu. Razlika med ekipama se je le še povečala.

Z agresivno obrambo ter razpoloženimi posameznicami v napadu - Sandra Piršič 13 točk, 10 skokov, Nika Barič 11 točk, Teja Oblak 10 točk, 5 podaj - je Slovenija v 24. minuti prvič prišla do 15 točk naskoka (39:24), dve točki pa sta bili dokončno v žepu sredi zadnje četrtine, ko se je razlika povzpela na 58:41. V zaključku tekme je Slovenija zadržala visoko prednost, ki je lahko ob koncu kvalifikacij pomemben faktor v izenačeni skupini.

"Trenerski štab nas je vrhunsko pripravil na tekmo. Po njihovi zaslugi smo v tekmo šle samozavestno in z mislijo, da lahko to tekmo zmagamo, čeprav so bile Latvijke favoritinje tekme. Zelo sem ponosna na celotno ekipo. Naša reprezentanca je takšna, da mora od začetka igrati agresivno, čvrsto in to skozi vse četrtine. Tokrat je bilo to dovolj za zmago," je po tekmi dejala Baričeva.

Na evropsko prvenstvo poleg prvega mesta iz devetih skupin vodi še šest najbolje drugouvrščenih. Ob tem, da v skupinah s po štirimi ekipami - teh je šest - za končni vrstni red štejejo le rezultati med prvimi tremi reprezentancami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.