Svet
244 ogledov

"Slovenska" astronavtka znova v vesolje

Sunita Williams Nasa
Ameriška astronavtka, v kateri teče tudi slovenska kri, Sunita Williams, se julija znova vrača v vesolje, s katerim je še vedno povezana z rekordom. Prevzela bo vodenje ekspedicije 33 na Mednarodni vesoljski postaji.

47-letna Sunita Williams gre te dni skozi zadnje priprave pred 14. julijem, ko bo v družbi Jurija Malenčenka iz Rusije in Japonca Akihiko Hoshida z ruskim vesoljskim plovilom poletela iz kazahstanskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur.

Ko bo ekipa dosegla Mednarodno vesoljsko postajo, bo Williamsova prevzela vodenje ekspedicije 33, kot se uradno imenuje tokratna izmena. Williamsova bo s kolegi na krovu postaje imela pestrih 6 mesecev, v katerih so predvideni dva vesoljska sprehoda, prihod japonskega ruskega in komercialnega ameriškega plovila z zalogami ter številni znanstveni poizkusi, poroča NY Daily News.

S seboj ponesla kranjsko klobaso

Williamsova je sicer asronavtka od leta 1998, v vesolje pa je prvič poletela decembra 2006 na krovu raketoplana Discovery. Na postaji je z ostalimi člani tvorila ekspedicijo 14 in po prihodu novih vesoljcev ekspedicijo 15. Iz takratnega obdobja v vesolju so ji pripisali tri rekorde za žensko astronavtko - v vesolju je preživela 195 dni, opravila štiri vesoljske sprehode in skupno na sprehodih preživela 29 ur in 17 minut. Še danes je ostal nedotaknjen prvi rekord. Med zanimivostmi s tistega obdobja je tudi njen vesoljski tek, ko je kar na postaji odtekla Bostonski maraton. Na Zemljo se je vrnila junija 2007. Williamsova je znana tudi po tem, da je v vesolje s seboj odnesla med kranjsko klobaso.

Poleg Williamsove je slovenskih korenin tudi astronavt Ronald Šega, čigar predniki so iz Loškega potoka in je v vesolju na kratko "bival" v letih  1994 in 1996. Manj znan Slovencem pa je še Jerry Linenger, ki je z raketoplanom v vesolje letel 1994, nato pa leta 1996 skupaj z ruskimi kozmonavti potoval na rusko vesoljsko postajo Mir in bil kot njihov gost sploh prvi Američan na vesoljskem sprehodu, opravljenem iz postaje in ne plovila. Linengerjeva mati je bila hči slovenskega priseljenca iz Tržiča. Tako Šega kot Linenger sta tudi že bila v domovini svojih prednikov.

Komentarjev 2
  • stela 19:31 30.junij 2012.

    Samo ne mi spet govorit, da gre v vesolje predstavnica slovenije....:)

  • zic 19:13 30.junij 2012.

    ker je slovenka, a bodo tut njej plačo zmanjšal in kasneje vzeli del penzije???? hvala bogu, da ji ni treba tukaj živet...