Šport
40 ogledov

Slovenska dirka z domačimi aduti

Dirka po Sloveniji Anže Petkovšek
V četrtek se v Ljubljani začne 23. kolesarska dirka Po Sloveniji, ki bo letos posebej peklenska.

V petek tekmovalce čaka težka etapa na Golte, dan zatem pa gorski kronometer na Celjsko kočo, ko bo znan letošnji zmagovalec. Primož Roglič ne bo branil lanskega uspeha, bo pa Slovenija imela v štirih dneh na domačih cestah številne adute.

Roglič je lani dobil domačo pentljo, ob koncu sezone pa prestopil v svetovno serijo v LottoNL-Jumbo, kjer je že zablestel. Omenjene nizozemske ekipe na slovensko dirko ne bo, zato bo zmagovalec zagotovo drug, vprašanje pa je, ali bo to povsem nov kolesar ali bo to kdo od četverice, ki je že okusila slast zmage na slovenskih cestah. Janez Brajkovič, Diego Ulissi in Radoslav Rogina namreč že imajo po eno skupno zmago, Jure Golčer pa ima tri.

Zveneča imena slovenskega kolesarstva

Golčer, najboljši iz leta 2006 in 2008, je zadnje dneve preboleval angino, zato je njegova pripravljenost vprašljiva, kljub temu pa bo eden glavnih adutov Adrie Mobila. Ob sebi bo imel še Rogino, prvega z dirke 2013. Brajkovič, zmagovalec leta 2012, bo tekmoval za slovensko reprezentanco, Ulissi, ki je slovensko pentljo dobil leta 2011, pa bo nosil dres "slovenskega" Lampreja.

Italijanska ekipa na dirko Po Sloveniji pošilja močno ekipo z enim najboljših sprinterjev sveta Sachom Modolom, ki pa bo verjetno tokrat delal za lanskega zmagovalca zadnje etape, takrat še v dresu Adrie, Marka Kumpa. Dolenjska puščica bo storila vse, da v Novem mestu spet za seboj pusti celo karavano, iz katere bo v zaključkih pretil tudi eden najboljših sprinterjev Britanec Mark Cavendish. Poleg Kumpa bosta na slovenskih cestah za Lampre kolesarila še Luka Pibernik in Matej Mohorič, od slovenske četverice ne bo le Jana Polanca, ki v teh dneh tekmuje v Švici.

Od tujih ekip s Slovenci prihajata še Grega Bole z Nippo-Vini Fantinijem - Gorenjec je v nedeljo dobil dirko po Koreji in potrdil dobro pripravljenost - ter Amplatz BMC z Janom Tratnikom in Andijem Bajcem. Vrača se avstralska Orica, za katero zaradi poškodbe ne bo nastopil Luka Mezgec. Ruska Katjuša bo brez Simona Špilaka, ki je prav tako v Švici.

Sicer pa bodo za Adrio kolesarili Golčer, Rogina, Matej Drinovec, lani najboljši mladi kolesar dirke Domen Novak - ta je v zadnjih tednih v izvrstni formi -, David Per, Gorazd Per, Gašper Katrašnik in Jon Božič, za Radensko Tilen Finkšt, Robert Jenko, Žan Jerkič, Rok Korošec, Bruno Maltar, Jure Miškulin, Izidor Penko in Žiga Ručigaj, za slovensko reprezentanco pa Brajkovič, Jernej Švab, Tadej Logar, Žiga Grošelj, Matic Grošelj, Luka Cotar, Marko Pavlič in Matej Mugerli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.