Šport
26 ogledov

Risi v pol ure razbili Avstrijce

slovenija hokej slovenska reprezentanca EPA
Slovenski hokejisti so na prvi tekmi mednarodnega turnirja v Innsbrucku visoko premagali domačine (2:6).

Slovenci so dobro in učinkovito začeli turnir v Innsbrucku, ki že velja za pomembno pripravljalno stopnico pred svetovnim prvenstvom divizije I v Katovicah. Tam se bosta po pričakovanjih za prvo mesto udarili prav današnji tekmici, v tokrat prijateljskem obračunu pa so bili gostje iz Slovenije precej neprijazni do gostiteljev in so jim dodobra napolnili mrežo.

Strahovi, da se bo v slovenski reprezentanci poznalo nekaj odsotnih igralcev (tudi Blaž Gregorc in Jan Urbas) ter pozen prihod adutov iz Slovana Roka Tičarja in Žige Jegliča, je bil odveč. Slovenci so začeli poletno, tudi zamenjave, ki jih je selektor Nik Zupančič vpoklical tik pred odhodom na Tirolsko, so se v ekipo lepo vklopile.

Odličen začetek in Pretnarjevo maščevanje

Sad takšne igre in pristopa je bilo hitro slovensko vodstvo. Gostje so potrebovali deset minut, da so strli obrambo pred vratarjem Davidom Kickertom. Medtem ko je Matija Pintarič, ki je od treh slovenskih vratarjev na Tirolskem prvi dobil priložnost, svoje delo opravil dobro, pa je domači vratar po grobih napakah soigralcev hitro pobirali ploščke iz mreže. Za 0:1 je poskrbel slovenski prvi napad Tičar-Jeglič-Sabolič, z natančnim strelom je delo končal slednji, že za 0:2 pa so Avstrijci krivi povsem sami, saj so pred slovenskim golom izgubili plošček, v protinapadu pa so se nato znašli kar trije tekmeci in Kenu Ograjenšku ni bilo težko končati akcije.

Obramba Pintariča po strelu Nikolasa Petrika v 21. minuti je nakazala, kam bo šla tekma, saj so Slovenci takoj zatem vodstvo povišali, nov prepih v avstrijski obrambi je izkoristil Ograjenšek. V 24. minuti je Gregor Koblar kar iz svoje obrambne tretjine s slalomom "obrnil" obrambo domačih in poslal četrti plošček za hrbet Kickerta.

Najslajša akcija pa je bila gotovo tista na polovici tekme: branilec Klemen Pretnar, ki kot član dunajske ekipe že dolgo ni dobil priložnosti za igro, je pravzaprav ponovil akcijo Koblarja in v slogu izkušenega napadalca poskrbel za 5:0.

Avstrija je takrat zamenjala vratarja, namesto Kickerta je med vratnici stopil David Madlener, potem pa tudi znižala. Slovenci so se ubranili z igralcem manj, tik po prestani kazni Luke Vidmarja pa le prejeli zadetek. Toda na drugi odmor so odšli s +4, ko je Nik Pem spretno pospravil odbitek v mrežo domačih.

V zadnjem delu so Slovenci, tudi zaradi več izključitev, nekoliko popustili v napadu, še vedno pa z dovolj trdno obrambo skrbeli, da domači niso mogli misliti na preobrat. Dosegli so sicer še en gol, edinega na tekmi z igralcem več, a so s tem le nekoliko kozmetično popravili vtis.

V petek s Francozi

Na drugi tekmi prvega kola je reprezentanca Slovaške do 23 let (elitna izbrana vrsta igra na domačem turnirju z Belorusijo in Švico) ugnala Francijo (2:1). Slednja bo v petek (16.30) naslednji tekmec Slovenije. 

Evropski izziv, 1. kolo:

Avstrija - Slovenija 2:6 (0:2, 1:4, 1:0)
M. Geier 33., Hofer 42.; Sabolič 13., Ograjenšek 16., Verlič 22., Koblar 24., Pretnar 30., Pem 35.

Francija - Slovaška B 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Berthon 16.; Kudma 38., Galamboš 46.

Komentarjev 1
  • Harrison 06:42 12.februar 2016.

    Upam, da jih bodo tolkli tudi ko bo prvenstvo, na samo na turnirjih, ki se igra z manjšo zagnanostjo !