Šport
14 ogledov

Slovenci popravili torkov zdrs

hokej, Slovenija - Italija Žurnal24 main
Slovenski hokejisti so v četrtem kolu svetovnega prvenstva divizije I premagali Južno Korejo (5:1) in bodo v zadnjem kolu proti Avstriji igrali za prvo mesto.

Hokejisti Slovenije so si z zmago proti Južni Koreji (5:1) znova (po torkovem porazu proti Poljski) odprli vrata do uvrstitve med svetovno elito. V petek bodo varovanci Nika Zupančiča na tekmi proti Avstrijcem odločali o prvem mestu. Če bi risi na srečanju proti severnim sosedom doživeli poraz po rednem delu, bi jih na drugem mestu sicer lahko prehiteli še današnji tekmeci Korejci, ki pa bi morali za uresničitev takšnega scenarija v petek po rednem delu premagati Italijo. Slovenija v primeru poraza lahko prehiti tudi Poljska, ki mora po rednem delu premagati Japonsko.

V elitno divizijo zanesljivo pelje le prvo mesto v Katovicah. V primeru, da se bosta med elito mestom za izpad izognili sogostiteljici naslednjega elitnega SP Nemčija in Francija, pa bo za preboj med najboljše dovolj tudi drugo mesto.

Slab začetek, dober konec

Risi so dvoboj proti Korejcem začeli katastrofalno, v mreži Gašperja Krošlja je namreč končal že prvi korejski strel. Po gneči pred vrati je zadel Kisung Kim. V sedmi minuti je bil blizu izenačenja Robert Sabolič, a je vratar Matt Dalton njegov poskus ubranil. V deveti minuti so imeli risi prvi power-play, izključen je bil Hyonho Oh. To so Slovenci hitro kaznovali, po podaji Sabahudina Kovačevića na drugo vratnico je iz bližine zadel Sabolič.

V 13. minuti je bil zaradi obračunavanja izključen Žiga Pance in Krošelj je z dvema odličnima obrambama preprečil novo vodstvo Azijcev. Takoj zatem so so risi spet znašli v številčnem primanjkljaju, na klop za kaznovane je moral Andrej Hebar, a tokrat je bila slovenska obramba dovolj čvrsta. Pred koncem prve tretjine pa so Slovenci povedli. Anže Kuralt je prejel plošček na modri črti, z lepim preigravanjem položil dva branilca in efektno zadel. Korejci so v prvi tretjini sicer več streljali (8:11).

V drugi tretjini je bila Slovenija tista, ki je diktirala tempo. Korejci so najprej brez prask preživeli izključitev Brocka Radunskeja, v 27. minuti pa je po podaji Kuralta izza gola prednost risov povišal Aleš Mušič

V 35. minuti so Slovenci pobegnili na varno razdaljo. Spet je odločilna podaja prišla izza gola, tokrat s palice Žige Jegliča, zabil pa je Rok Tičar. Pred zadnjim odmorom sta bila izključena še Miha Verlič na slovenski in Young Jun Lee na korejski strani, a se izid ni več spremenil.

Na začetku zadnje tretjine so Slovenci dvakrat imeli igralca več, pri vse bolj nediscipliniranih Azijcih sta morala v kratkem razmaku na hlajenje Oh in Don Ku Lee, toda še pred iztekom kazni slednjega je moral na klop za kaznovane tudi Jeglič.

Sredi zadnjega dela igre je bil pri Korejcih pregrob še Wonjun Kim in risi so zlahka držali visoko prednost. Še več, v 52. minuti je Hebar pripravil strel Klemnu Pretnarju, ta pa je dokončno odločil srečanje (5:1).

Vzdušje v slovenskem taboru je skazilo grobo posredovanje Radunskeja nad Tičarjem, na drugi strani je z enako mero vrnil Aleš Krajnc. Oba prekrškarja sta dobila dvemintno kazen. Do konca tekme so risi brez večjih težav ohranili nedotaknjeno mrežo ob izključitvi Kovačevića in obračun se je končal z visoko zmago Slovencev. Razmerje v strelih je bilo sicer izenačeno (26:26), a je bil slovenski vratar Krošelj na visokem nivoju.

Gašper Krošelj | Avtor: EPA EPA
"Mogoče malo nesrečen začetek, ko so hitro dosegli gol. Potem smo odigrali dobro, solidno tekmo. Preveč napak se nam še dogaja, ko skušamo igrati na lep način. Ko pa igramo discipliniran, preprost hokej, pride do uspeha. Ko je bil rezultat že v našo korist, smo samo še peljali tekmo do konca, oni so delali prekrške. Mi smo tako prihajali do 'power-play' priložnosti, nismo jih izkoristili, ampak to ni bilo več tako pomembno. Mi smo sem prišli za to, da bomo prvi, čaka nas še ena stopnička," je po srečanju za STA dejal Žiga Jeglič.

Italijani strli Japonce

Zupančičevi varovanci so z zmago nad Korejo pozabili na torkov spordrsljaj proti Poljakom (4:1), po dnevu premora pa jih čaka dvoboj proti severnim sosedom.

Na prvi tekmi četrtega kola je Italija premagala Japonsko (1:3), Poljaki pa so po Slovencih presenetili še Avstrijce (1:0) in ostali v igri za drugo mesto.

SP divizije I (skupina A), 4. kolo:

Slovenija - Južna Koreja 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Sabolič 9., Kuralt 20., Mušič 27., Tičar 35., Pretnar 52.; K. Kim 1.

Japonska - Italija 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Poljska - Avstrija 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.