Šport > Nogomet
250 ogledov

Škoti v 88. minuti matirali blede Slovence

Rene Krhin Stuart Armstrong Škotska Slovenija Hampden Park
1/15
Profimedias
Slovenska nogometna reprezentanca je v okviru petega kola kvalifikacij za SP v Rusiji v gosteh izgubila s Škotsko (1:0). To je prvi poraz čete Srečka Katanca v tem kvalifikacijskem ciklusu.

Po porazu na Škotskem je Slovenija padla na tretje mesto skupine F. Prehitela jo je Slovaška, ki je v gosteh pričakovano premagala Malto (1:3), Anglija pa je vodstvo utrdila z rutinirano zmago nad Litvo (2:0).

Selektor Srečko Katanec je v zadnji liniji prednost pred Miho Mevljo ponudil Miralu Samardžiću, družbo so mu delali Aljaž Struna, Boštjan Cesar in Bojan Jokić

V vezni liniji se je Katanec odločil za Jasmina Kurtića, Kevina Kampla in Reneja Krhina, malce bolj ofenzivne naloge je zaupal Josipu Iličiću in Valterju Birsi, povsem v konici napada pa je priložnost dobil Roman Bezjak.

Oblak in okvir reševala Slovence

Škoti so zapretili že v prvi minuti. Po kotu Roberta Snodgrassa je na drugi vratnici do strela prišel Russell Martin, izkazal pa se je Jan Oblak. Na drugi strani so Škoti v zadnjem trenutku zaustavili nevaren protinapad Iličića.

Domači so nadaljevali z začetnim pritiskom in po še enem kotu Snodgrassa je Martin zadel, a je nizozemski sodnik Björn Kuipers gol upravičeno razveljavil zaradi prekrška nad Samardžićem. V 16, minuti je poskusil še Leigh Griffiths po predložku Jamesa Forresta, z glavo je meril mimo vrat.

Dve minuti zatem je sledila prva večja priložnost Slovenije. Jokić je z lepo globinsko podajo zaposlil Bezjaka, ta je iz strani prišel sam pred vratarja Craiga Gordona, ki je bil dobro postavljen. Sredi polčasa je z volejem zapretil še Iličić, pred slovenskimi vrati pa je bilo vroče v 28. minuti, ko je odbito žogo z roba kazenskega prostora malce mimo gola poslal James Morrison.

Med 34. in 37. minuto so si Škoti pripravili kar tri izjemne priložnosti. Najprej je po levu šel Snodgrass in na drugi vratnici našel Griffithsa, ta je z zgolj štirih metrov zadel prečko. Isti igralec je nekaj sekund kasneje še enkrat stresel okvir, tokrat po podaji z desne, nato pa je vodstvo otočanov po sledečem kotu s posredovanjem na črti preprečil Birsa. Prvi polčas se je tako končal brez zadetkov.

Škoti do zasluženega poznega gola

Na začetku drugega polčasa se je slika na zelenici precej spremenila. Slovenija je stopila na žogo in umirila Škote, v prvih 15 minutah si nobena od ekip ni priigrala posebej nevarne situacije. V 59. minuti je Katanec povlekel prvo potezo, Bezjaka je zamenjal Benjamin Verbič. Sredi nadaljevanja je sledila druga slovenska menjava, namesto Birse je vstopil Robert Berić.

Škotska Slovenija Hampden Park | Avtor: Profimedias Profimedias

Po vodstvu domačih je spet zadišalo v 75. minuti. Po nekaj naključnih odobojih žoge se je deset metrov od vrat sam znašel Ikechi Anya (le nekaj trenutkov pred tem je prišel v igro), Oblak je bil znova na pravem mestu. Zelo vroče je bilo tudi v 79. minuti, ko se je Forrest po levi prebil skoraj čisto do vrat, njegovo podajo v sredino pa je razčistil Cesar.

Škoti so v zaključku pritisnili in v 88. minuti prišli do zasluženega vodstva. Po daljši akciji je v kazenskem prostoru do žoge prišel rezervist Chris Martin in iz obrata ter s pomočjo vratnice matiral nemočnega Oblaka ter postavil končni izid.

Kvalifikacije za SP 2018 (skupina F), 5. kolo:

Škotska - Slovenija 1:0 (0:0)
Martin 88.

Anglija - Litva 2:0 (1:0)
Defoe 22., Vardy 66.

Malta - Slovaška 1:3 (1:2)
Farrugia 14.; Weiss 2., Gregus 42., Nemec 84.
RK: Farrugia (Malta) 79.; Nemec (Slovaška) 91.

Komentarjev 12
  • Avatar kbm
    kbm 10:39 27.marec 2017.

    Vladek o fuzbalu pojma nimaš. Raje komentiraj kmetijske nasvete ali vremensko napoved.

  • Avatar kbm
    kbm 10:39 27.marec 2017.

    Vladek o fuzbalu pojma nimaš. Raje komentiraj kmetijske nasvete ali vremensko napoved.

  • Avatar kbm
    kbm 10:39 27.marec 2017.

    Vladek o fuzbalu pojma nimaš. Raje komentiraj kmetijske nasvete ali vremensko napoved.