Šport
21 ogledov

Slovenski orjak previden v napovedih

Olimpijci Rio Saša Despot
Slovenski krožni napadalec Blaž Blagotinšek je pred dvema letoma v Katarju premierno nastopil na svetovnem prvenstvu. Na Bližnjem vzhodu se je tedaj moral zadovoljiti z drobtinicami, na letošnjem sklepnem turnirju v Franciji pa se mu obeta vidnejša vloga v slovenski rokometni reprezentanci.

Kar 202 cm visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek se je zavoljo svoje postave in rokometnega znanja takoj po prihodu na veliko sceno znašel na radarju najboljših evropskih klubov, po koncu minule sezone pa je zapustil matični klub iz Celja in se preselil k evropskemu velikanu iz madžarskega Veszprema.

V minulem letu je postal nepogrešljivi člen v slovenski izbrani vrsti, z njo je nastopil na evropskem prvenstvu v poljskem Vroclavu, kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v švedskem Malmöju in poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, med nosilci slovenske igre bo tudi na bližnjem svetovnem prvenstvu v bržkone najbolj rokometni državi na svetu.

"Svetovno prvenstvo v Franciji je zagotovo nova stopnička v moji karieri. Na tej visoki tekmovalni ravni se bo potrebno dokazati in prevzeti breme na svoja pleča. Trudil se bom, da skupaj s soigralci pokažemo vse kar znamo," je uvodoma dejal Blagotinšek.

Na začetku priprav je slovenski selektor Veselin Vujović kazal znake zaskrbljenosti zavoljo slabe pripravljenosti nekaterih svojih varovancev, predvsem ga je skrbela skromna minutaža v njihovih klubskih sredinah. Očitek se je nanašal tudi na Blagotinška.

"Res je, v Veszpremu sem manj igral kot v Celju, a razlog za to je bila tudi poškodba. Po njej dobre tri tedne sploh nisem bil v trenažnem procesu, kar se je seveda poznalo tudi na moji formi. Po zadnjih treh tednih skupnih reprezentančnih priprav se počasi vračam, predvsem pa upam, da bo moja pripravljenost na pravi ravni na svetovnem prvenstvu," je v zvezi s tem dejal Blagotinšek.

Tekmo po tekmo

Slovenijo že v prvem delu v Metzu čakajo zahtevni dvoboji, o prvem delu svetovnega prvenstva pa Blagotinšek pravi: "V Metzu bomo šli tekmo po tekmo. Na vsakem dvoboju bomo skušali zmagati, v naši skupini je pač tako, da lahko vsaka ekipa premaga vsako."

Blagotinšek bo skupaj s svojimi reprezentančnimi soigralci sicer šele v sredo v poznih popoldanskih urah prispel v Metz, torej dan pred tekmo z Angolci, ki se bo pričela ob 14. uri. V minulih sedmih dneh so slovenski rokometaši v Toulousu in Montpellieru opravili zaključne priprave za bližnji sklepni turnir, v tem času pa igrali tudi dve prijateljski tekmi s Francozi. Na obeh so moral priznati premoč aktualnim svetovnim prvakom in olimpijskim podprvakom, veliko bolj usodne tekme pa jih čakajo v naslednjih desetih dneh, ko se bodo nato pomerili še z Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala se bodo uvrstili v primeru uvrstitve od prvega do četrtega mesta v skupinskem delu tekmovanja, v nasprotnem primeru jo čakajo obračuni v takoimenovanem predsedniškem pokalu v Brestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.