Šport
59 ogledov

"Zaveš se šele, ko si tam"

rokomet Anže Petkovšek
Slovenski rokometaši bodo v petek začeli "misijo Rio 2016". Na Švedskem bodo skušali priti do vozovnice za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Reprezentanca Slovenije je do zdaj igrala na dveh OI, v trenutni ekipi pa so štirje, ki z največjega športnega dogodka že imajo izkušnje - Vid Kavtičnik, Uroš Zorman, Veselin Vujović in Uroš Šerbec.

Moška članska rokometna reprezentanca se je v zgodovini samostojne države na olimpijske igre uvrstila dvakrat - v Sydneyju 2000 je osvojila osmo mesto, štiri leta kasneje v Atenah pa enajsto. Na olimpijskih igrah je po osamosvojitvi nastopilo 24 Slovencev, izkušnje z več igrami pa imajo Zoran Jovičič, Andrej Kastelic, Beno Lapajne, Aleš Pajovič, Rolando Pušnik, Tomaž Tomšič in Renato Vugrinec, ki so dres Slovenije ali Jugoslavije nosili dvakrat, Iztok Puc pa kot edini na svetu celo trikrat s tremi različnimi reprezentancami. Leta 1988 je za Jugoslavijo nastopil v Seulu in osvojil bron, 12 let kasneje v Atlanti za Hrvaško, ki je bila olimpijski prvak ter leta 2000 v Sydneyju za Slovenijo.

Med potniki na Švedsko, ki so že izkusili nastop na olimpijskih igrah, so štirje člani slovenske reprezentance - Vid Kavtičnik, Uroš Zorman, Veselin Vujović in Uroš Šerbec, ki so pred začetkom kvalifikacijskega turnirja strnili spomine na sodelovanje na največjem športnem dogodku na svetu.

Kavtičnik in Zorman z lepimi spomini

"Pomen olimpijskih iger je večji od ostalih prvenstev in tudi vzdušje je temu primerno. Večje so tudi emocije, zato je to posebno doživetje. Udeležba na OI v svetu športa pomeni veliko in vesel sem, da je meni to že uspelo," je pred odhodom v Malmö povedal Kavtičnik, ki je pri rosnih 20 letih in po osvojitvi srebrne medalje na EP 2004 nastopil v Atenah. "Z iger v Grčiji imam veliko spominov, med drugim tudi to, da sem lahko v olimpijski vasi srečeval največje svetovne športne zvezde, kar je bilo zame, glede na mojo mladost, takrat še toliko bolj posebno."

"Želja in sanje vsakega športnika so zaigrati na olimpijskih igrah in vesel sem, da sem bil del reprezentance leta 2004. Na takem dogodku je organizacija perfektna, vse je ogromno, samo restavracija je denimo tako velika, kot ena hala v nakupovalnem središču. V olimpijski vasi je športnikom na voljo vse, kar želijo, tudi playstationi, mize za biljard, računalniki in ostale zadeve. Tam si kot majhen otrok, kot Alica v čudežni deželi," je svoje spomine strnil kapetan Slovenije Zorman, ki je, prav tako kot Kavtičnik, nastopil na OI v Atenah 2004, na katerih je slovenska izbrana vrsta pod vodstvom Toneta Tislja osvojila enajsto mesto.

Vujović najbolj pomni ZDA

"Spomini so še zdaj, po 16 letih, fantastični in nikoli ne bodo zbledeli. Pravi pomen olimpijskih iger ugotoviš šele, ko si enkrat udeležen, zato se morda fantje trenutno tega še ne zavedajo. Gre za veliko promocijo države in športa, saj je to najbolj gledan dogodek na svetu. Igre v Avstraliji so bile po mnenju mnogih po vzdušju in pravi športni doktrini ene najboljših v zgodovini, kar je bilo čutiti na vsakem koraku," je dejal Šerbec, ki je s soigralci pod vodstvom Leopolda Jerasa na OI 2000 v Sydneyju zasedel osmo mesto."

Rekorder v slovenski reprezentanci po nastopu na OI je selektor Vujović, ki je kot igralec nastopil na dveh turnirjih, enkrat pa je bil tudi trener. Na OI v Los Angelesu 1984 se je okitil z naslovom prvaka, štiri leta kasneje pa je skupaj z Iztokom Pucem in Rolandom Pušnikom v Seulu osvojil bronasto medaljo.

"To je nekaj, kar športniku v spominu ostane celo življenje. Razlika med EP, SP in OI je v tem, da gre pri olimpijskih igrah za tekmovanje v vseh športih in, da imaš tako možnost srečevanja in druženja z vrhunskimi športniki s celega sveta. Vse tri olimpijade so mi ostale v prekrasnem spominu, najbolj seveda tista v ZDA, na kateri je Jugoslavija osvojila zlato medaljo," je povedal s 738 goli najboljši strelec jugoslovanske reprezentance vseh časov.

rokomet | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.