Slovenija
268 ogledov

Slovenska vojska načrtuje okoli 460 novih zaposlitev

Gibina Anže Petkovšek
Slovenska vojska bo še letos previdoma zaposlila 460 novih članov. Iščejo predvsem takšne posameznike s tehnično izobrazbo, kader zdravstvene in medicinske stroke ter avtomehanike.

Kar 460 posameznikov naj bi Slovenska vojska zaposlila še v tem letu. Potrebujejo predvsem kadre s tehnično izobrazbo (elektro, strojništvo, računalništvo, informatika, kemija), iščejo tudi kadre zdravstvene in medicinske stroke ter avtomehanike. Za prihodnja leta pa celo mornarje, pilote, veziste in avtokleparje.

Težave pri iskanju kadrov ...

Kljub trenutni nekaj več kot 11-odstotni registrirani stopnji brezposelnosti, pa se je vsaj lansko leto izkazalo, da ima vojska kar nekaj težav z iskanjem novih kadrov.

Preberite še: Slovenska vojska lani namenila 50 tisočakov za oglaševanje 333 zaposlitev

Čeprav slovenska vojska od lanskega aprila nove pripadnike - po opravljenem vojaškem strokovnem usposabljanju - nagradi še z dodatkom v višini povprečne bruto plače zaposlenega (lani je znašala 1.540,50 evra), to ni bilo dovolj. Tako so oglaševanje 333 zaposlitev namenili 50 tisočakov.

Takrat nam je obramboslovec dr. Klemen Grošelj povedal, da ga ne čudi, da ima vojska težave z iskanjem novih kadrov, saj kot pravi, gre za relativno nizko plačano delo: "V preteklosti so te nizke plače kompenzirali z operacijami v tujini, kjer so bili dohodki bistveno večji, sedaj pa so dodatke tudi za ta službovanja v tujini znižali in tudi obseg napotitev v tujino je bistveno manjši."

Kot navaja Grošelj, je bilo prav sodelovanje v tujini pomemben socialni korektiv. Mesečni zaslužek vojakov, ki sicer znaša od 666 evrov do 1.090 evrov, se je takrat potrojil.

Komentarjev 3
  • s.i.k. 15:00 06.februar 2016.

    .očitno ne. / če bi kej počl boJo , itak, vsi u mišjih gnezdih

  • primoz.g 14:44 05.februar 2016.

    Kaj pa borce ne rabijo ? al bodo najeli te id islamske state ?

  • Avatar Leon
    Leon 14:32 05.februar 2016.

    Novi poklici pri SV ; napenjalec Gilette žice , urejevalec Gilette žice , ostrilec Gilette žice , odstranjevalec Gilette žice ...............in še .....ne obupat ,si bodo že kaj izmislili ! Norcem nikoli ne zmanjka idej .