Slovenija
147 ogledov

Za prvomajske praznike največ Slovencev

Šmarješke toplice Žurnal24 main
Če je v slovenskih zdraviliščih med velikonočnimi prazniki tradicionalno več tujcev, jih med prvomajskimi prazniki zasedejo Slovenci. Sledijo Italijani, Avstrijci in Hrvati. Turistov bo letos več kot lani.

Velika noč in prvomajski prazniki običajno naznanjajo, kako uspešna bo poletna turistična sezona. Seveda bo veliko odvisno od vremena. V času prvomajskih praznikov se namreč v termalnih zdraviliščih odprejo zunanji bazeni, v kampih pričakujejo  turiste z avtodomi.

"Za prvi praznični podaljšani vikend (24. – 27.04.) imamo prostih  še nekaj sob in apartmajev, že nekaj časa pa so polno zasedene vse kapacitete Term Čatež za prve majske dni." so sporočili iz Term Čatež, kjer za Slovenci pričakujejo še goste iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije . V kampu bo največ Nizozemcev, ki v tamkajšnjih mobilnih hišicah že tradicionalno odpirajo pomladno - poletno turistično sezono. Pričakujejo tudi "avtodomarje," predvsem Italijane, vendar bo njihov prihod krojilo vreme. 

V Krkinih termah tretjina tujih gostov

V Talasu Strunjan imajo že v tem podaljšanem vikendu polno zasedene hotele. Največ je slovenskih gostov, sledijo jim Italijani, za njimi so Rusi in Čehi.

Dolenjske Toplice | Avtor: Terme Krka Terme Krka
V Termah Dolenjske Toplice je zasedenost podobna kot lani v tem času. Največ pričakujejo slovenskih gostov, tujih bo približno za tretjino : "Prevladujejo Italijani, ki so na programih oddiha in wellnes razvajanja, medtem ko so gostje iz Švedske in Kuvajta na programih zdravljenja.” so sporočili iz Dolenjskih Toplic, kjer imajo na voljo še nekaj prostih sob.

Tudi v Termah Šmarješke Toplice počitnikuje enako število gostov kot lani, isti, 36 odstotni je tudi delež tujcev. Prihajajo na aktivne počitnice z nordijsko hojo in plavanjem:  "nekateri – med njimi Slovenci, Nizozemci in Rusi - pa so prvomajske praznične dni izkoristili za programe razstrupljanja in hujšanja ter oddih s preventivnimi zdravstvenimi pregledi.” so zapisali.

Gostje prihajajo zadnji hip

V času praznikov v Thermani Laško beležijo 58,28 odstotno zasedenost. Rezervacije še pričakujejo, so sporočili, saj veliko ljudi prihaja zadnji trenutek. Na prvomajskem oddihu bo v Laškem  večina domačih gostov, pričakujejo še  Avstrijce in Italijane

Na Bledu Belgijci, Američani in Korejci

Terme 300 Moravske Toplice, Terme Banovci, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Terme Lendava in Sava Hoteli Bled. Po podatkih Sava turizma v zdraviliščih na severovzhodnem delu Slovenije pričakujejo polovico domačih gostov, na ravni vseh njihovih zdravilišč je ta delež 39 odstoten. Med tujimi gosti prevladujejo Avstrijci, Nemci, Italijani, Čehi, Slovaki, na Bled prihajajo gosti iz Belgije, Amerike in Koreje

V Termah Olimje pri Podčetrtku trenutno imajo nekaj prostih mest, vendar v prihodnjem tednu pričakujejo polno zasedenost. Poleg največjega števila domačih, pričakujejo še goste iz Italije, Avstrije in Hrvaške, sledijo nemški gostje.

Tako v Termah Zreče kot na Rogli so še prosta mesta: "Glede na trenutno povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu pričakujemo še kar nekaj rezervacij v naslednjih dneh." V Zrečah in na Rogli bo počitnikovalo kar 90 odstotkov slovenskih gostov..

Letos porast v celotnem slovenskem turizmu

Po najnovejših podatkih Statističnega urada Slovenije, so v turističnih nastanitvenih objektih februarja 2015 zabeležili za 14 odstotkov več prihodov turistov in za 12 odstotkov več prenočitev kot  februarja 2014. Več kot polovico prenočitev so ustvarili domači turisti.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 08:10 26.april 2015.

    Tudi našim toplicam gre slabo, ker dajejo ogromno popusta in je polno akcij.