Šport > Košarka
64 ogledov

Na zgodovinski tekmi prestrašile favoritinje

Eva Lisec Slovenija Francija EuroBasket 2017
1/5
EPA
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je svojo zgodovinsko prvo tekmo na evropskem prvenstvu izgubila, Francozinje so po dramatični končnice slavile za dve točki (68:70).

Reprezentanca Slovenije je po slabši prvi četrtini v drugem delu igre ujela priključek in nato nekaj minut pred koncem povedla za šest točk, v končnici pa so bile bolj zbrane evropske podprvakinje Francozinje. V zadnjih sekundah je imela Teja Oblak na voljo trojko za zmago, a je bila rahlo nenatančna in Slovenija je klonila za dve točki (68:70).

Najboljši strelki pri naših sta bili Nika Barič z 18 točkami in Maja Erkič z 12, zgodovinski prvi koš za Slovenijo na evropskih prvenstvih pa je dosegla Teja Oblak, ki jo je na tribuni med ostalimi 300 slovenskimi navijači spodbujal njen brat, slovenski nogometni zvezdnik Jan Oblak.

Varovanke selektorja Damirja Grgića so kljub porazu dokazale, da so zasluženo med šestnajstimi najboljšimi evropskimi ekipami. Več kot uspešno so se borile z evropskimi in olimpijskimi podprvakinjami ter jim vse do zadnjih sekund dihale za ovratnik.

Živčen začetek, nato dramatična končnica

Začetek tekme tega sicer ni kazal, saj so ga Slovenke zavoljo živčnosti začele slabo in hitro zaostale 0:7 in 4:15. Koš Oblakove za 2:7 je bil prava vzpodbuda za nadaljevanje, v katerem so bile Nika Barič, Sandra Piršič in ostale slovenske 'asinje' povsem enakovredne tekmice. V 13. minuti so se prebile do 15:18, v 15. minuti so izenačile na 21:21, dve minuti pozneje po dveh metih Piršičeve pa so povedle s 25:24.

Slovenke so v prvem polčasu navdušile približno 300 slovenskih navijačev, kolikor se jih je zbralo v Pragi. Slovenija, Slovenija, Kdor ne skače, ni Slovenc in ostali navijaški napevi so odmevali po dvorani Kralovka in ta spodbuda je v drugem polčasu še dodatno podžgala slovenska dekleta. Francozinje so sicer povedle 40:33, a že nekaj minut kasneje je bilo 44:40 za Slovenijo.

Hladno pivo je gasilo slovenska grla na tribunah, ekipni duh in borbenost pa so še naprej krasile slovensko igro. Slovenija je bila vse do konca na pragu ene največjih senzacij na evropskih prvenstvih. Manj kot dve minuti pred koncem je imela pet točk prednosti, ki jih je Francija izničila z delnim izidom 8:0. Vseeno so Slovenke v zadnjih sekundah imele met za zmago, žal pa je poskus Oblakove s strani zgrešil cilj.

Slovenke so kljub porazu dobile dolg in glasen aplavz publike ter z visoko dvignjeno glavo odšle v slačilnico. V en glas so dejale, da bodo skušale proti Grkinjam znova prikazati takšno igro in se z eno zmago prebiti vsaj v repasaž oziroma dodatne kvalifikacije za četrtfinale, kar je tudi tihi cilj reprezentance.

V soboto proti Grčiji

V drugi tekmi "slovenske" skupine C je Grčija presenetila Srbijo in prišla do prvega para točk, boljše so bile za devet točk (60:69).

Grčija bo tudi naslednji tekmec Slovenk, varovanke Damirja Grgića se bodo proti omenjeni reprezentanci pomerile v soboto. V ponedeljek sledi še obračun s Srbijo.

EuroBasket 2017 (skupina C), 1. kolo:

Slovenija - Francija 68:70 (9:18, 24:16, 15:14, 20:22)
Barič 18, Erkić 12, Piršič 11, Lisec, Evans po 10; Ciak 16.

Srbija - Grčija 60:69 (11:19, 19:16, 21:18, 9:16)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.