Šport > Košarka
125 ogledov

Slovenke s fantastično končnico do zgodovinske zmage na EP!

Eurobasket 2017 (Slovenija - Grčija)
1/8
EPA
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih!

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih. V drugem nastopu v Pragi je premagala Grčijo z 59:56, najboljša strelka Slovenije pa je bila Eva Lisec, ki je na svoj 22. rojstni dan dosegla 15 točk.

Z zmago so si varovanke selektorja Damirja Grgića odprle pot do dodatnih kvalifikacij za četrtfinale, v zadnjem krogu predtekmovanja v ponedeljek ob 15. uri pa jih čaka še tekma z aktualnimi evropskimi prvakinjami Srbkinjami.

Tekmovalni sistem določa, da se v četrtfinale uvrstijo le prvouvrščene reprezentance iz štirih skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka repasaž. Slovenska skupina C se križa z reprezentancami v D skupini, kjer ima Belgija presenetljivo dve zmagi, po eni imata Rusija in Latvija, Črna gora pa je še brez uspeha.

Glede na to, da Slovenija nastopa v 'skupini smrti', je bila tekma z Grčijo vsaj na papirju odločilna za repasaž. Izkazalo se je, da so slovenske 'asinje' uspešno prebrodile razočaranje po tesnem porazu z olimpijskimi podprvakinjami Francozinjami in z odlično igro v drugem polčasu premagale Grkinje, ki so v uvodnem krogu presenetile aktualne evropske prvakinje Srbkinje.

Grčija, ki sodi med najstarejše reprezentance na evropskem prvenstvu - povprečna starost igralk je 28,4 leta, začetne peterke pa točno 31 let, po prednosti desetih točk ob odmoru v drugem delu ni našla orožja za razigrano in disciplinirano zasedbo Slovenije, ki je počasi in zanesljivo prevzela vajeti igre v svoje roke in z odločilnimi koši kapetanke Maje Erkić prišla do zgodovinskega uspeha.

Odločilni zadnji minuti

Slovenija je najslabše odigrala drugo četrtino, v kateri je dosegla le tri koše iz igre in na odmor odšla z zaostankom 23:33.

Nadaljevanje je bilo po nekaj ostrih besedah selektorja Grgića v slačilnici povsem druga zgodba. Dve trojki Teje Oblak sta vnesli nemir v grško obrambo, nepopustljiva obramba, začinjena z glasnim spodbujanjem slovenskih navijačev na tribunah, pa je slovenskim 'asinjam' dala dodatno spodbudo za izenačenje na 43:43 (26.).

Podobno kot prva tekma v petek proti Franciji se je tudi ta odločala v zadnjih minutah. Slovenija je vseskozi držala priključek, odločilna koša v zadnjih dveh minutah pa je z meti z razdalje dosegla Maja Erkić. Slovenijo je popeljala v vodstvo s 57:54, piko na i pa je postavila Nika Barič s polaganjem za 59:54.

Poleg Liščeve, ki je dosegla 15 točk ob metu iz igre 7:12 (5 skokov), sta imeli dvomestno število točk še Teja Oblak (11 točk, 9 skokov) in Maja Erkić (met 5:13), z desetimi skoki in sedmimi točkami pa se je izkazala tudi Sandra Piršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.