• Sob 17 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
  • Pon 19 do 26 °C
več na vreme.net

Eurobasket 2017

0 komentarjev

Slovenke s fantastično končnico do zgodovinske zmage na EP!

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih!

Ž. J. / Praga / STA

/ Osveženo:

Čestitam igralkam za reakcijo v drugem polčasu. Konkreten pogovor med odmorom je obrodil sadove in igralke so se v nadaljevanju pokazale v povsem drugačni luči. Zavedam se, da smo tekmo odigrali manj kot 24 ur po naporni preizkušnji proti Franciji, zato ima ta zmaga še dodatno vrednost. Znova smo dokazali, da lahko igramo z vsemi ekipami na tem eurobasketu in da še nismo pripravljeni iti domov.

Damir Grgić
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih. V drugem nastopu v Pragi je premagala Grčijo z 59:56, najboljša strelka Slovenije pa je bila Eva Lisec, ki je na svoj 22. rojstni dan dosegla 15 točk.

Z zmago so si varovanke selektorja Damirja Grgića odprle pot do dodatnih kvalifikacij za četrtfinale, v zadnjem krogu predtekmovanja v ponedeljek ob 15. uri pa jih čaka še tekma z aktualnimi evropskimi prvakinjami Srbkinjami.

Tekmovalni sistem določa, da se v četrtfinale uvrstijo le prvouvrščene reprezentance iz štirih skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka repasaž. Slovenska skupina C se križa z reprezentancami v D skupini, kjer ima Belgija presenetljivo dve zmagi, po eni imata Rusija in Latvija, Črna gora pa je še brez uspeha.

Glede na to, da Slovenija nastopa v 'skupini smrti', je bila tekma z Grčijo vsaj na papirju odločilna za repasaž. Izkazalo se je, da so slovenske 'asinje' uspešno prebrodile razočaranje po tesnem porazu z olimpijskimi podprvakinjami Francozinjami in z odlično igro v drugem polčasu premagale Grkinje, ki so v uvodnem krogu presenetile aktualne evropske prvakinje Srbkinje.

Grčija, ki sodi med najstarejše reprezentance na evropskem prvenstvu - povprečna starost igralk je 28,4 leta, začetne peterke pa točno 31 let, po prednosti desetih točk ob odmoru v drugem delu ni našla orožja za razigrano in disciplinirano zasedbo Slovenije, ki je počasi in zanesljivo prevzela vajeti igre v svoje roke in z odločilnimi koši kapetanke Maje Erkić prišla do zgodovinskega uspeha.

Odločilni zadnji minuti

Slovenija je najslabše odigrala drugo četrtino, v kateri je dosegla le tri koše iz igre in na odmor odšla z zaostankom 23:33.

Nadaljevanje je bilo po nekaj ostrih besedah selektorja Grgića v slačilnici povsem druga zgodba. Dve trojki Teje Oblak sta vnesli nemir v grško obrambo, nepopustljiva obramba, začinjena z glasnim spodbujanjem slovenskih navijačev na tribunah, pa je slovenskim 'asinjam' dala dodatno spodbudo za izenačenje na 43:43 (26.).

Podobno kot prva tekma v petek proti Franciji se je tudi ta odločala v zadnjih minutah. Slovenija je vseskozi držala priključek, odločilna koša v zadnjih dveh minutah pa je z meti z razdalje dosegla Maja Erkić. Slovenijo je popeljala v vodstvo s 57:54, piko na i pa je postavila Nika Barič s polaganjem za 59:54.

Poleg Liščeve, ki je dosegla 15 točk ob metu iz igre 7:12 (5 skokov), sta imeli dvomestno število točk še Teja Oblak (11 točk, 9 skokov) in Maja Erkić (met 5:13), z desetimi skoki in sedmimi točkami pa se je izkazala tudi Sandra Piršič.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima