Šport > Košarka
73 ogledov

V Trbovljah padle Turkinje

Slovenija Trbovlje KZS/Facebook
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na pripravljalni tekmi premagala Turčijo (76:64).

Košarkarice Slovenije nadaljujejo priprave na evropsko prvenstvo s stoodstotnim izkupičkom. Še drugič v nekaj dneh so v prijateljski tekmi v Trbovljah premagale Turčijo, sedmouvrščeno reprezentanco s svetovne lestvice Fiba. Rezultat je bil 76:64.

Varovanke selektorja Damirja Grgića so s prvo uradno tekmo pred domačimi gledalci hkrati zakorakale v drugo polovico priprav. Štiri zmage, po dve zmagi proti Madžarski ter Turčiji, so lepa popotnica za naslednje štiri tekme, že jutri v soboto v Stožicah proti Poljski, 1. junija v Celju s Hrvaško in zaključnima testoma pred odhodom v Prago dvakrat s Črno goro v Podgorici 7. in 8. junija.

Slovenija, ki bo prvič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu, bo uvodno tekmo na Češkem igrala 16. junija proti Franciji, naslednji dan jo čaka Grčija, 19. junija pa še Srbija.

Priprav v Zrečah in Laškem se udeležuje štirinajst slovenskih košarkaric in prav vse, vključno z bodočo naturalizirano Američanko Marie Shante Evans, je imel selektor Grgić na klopi proti bronasti ekipi z EP 2011 in polfinalistkam SP 2014. Te so pred dnevi na zaprti tekmi v Kranjski Gori nastopile z več ali manj rezervnimi igralkami in izgubila s 23 točkami razlike, tudi tokrat, ko so na parket stopile glavne akterke, pa so bile brez možnosti za uspeh.

Z obrambo do uspeha

Slovenija je že v uvodni četrtini pokazala, kaj je njeno glavno orožje. Trda, nepopustljiva in organizirana obramba je gostjam v desetih minutah prepustila zgolj enajst točk, ob odmoru je bila razlika deset točk, po treh delih igre pa je Slovenija še naprej suvereno nadzirala potek tekme (62:48).

Štiri slovenske igralke so imele na koncu dvomestno število točk. Eva Lisec je 23 točkam ob metu 9:11 dodala osem skokov. Nika Barič je dosegla 16 točk (trojke 3:4), Maja Erkić jih je dodala 12 (6 skokov), Teja Oblak pa je zbrala 11 točk, 7 podaj in 5 skokov.

Selektor Damir Grgić je bil z zmago zadovoljen, igralkam je čestital za borbenost in pristop, hkrati pa se zahvalil trboveljski publiki, ki je dodobra napolnila dvorano Polaj. "Odigrali smo pravo tekmovalno tekmo, verjetno najboljšo v teh pripravah. Za vse nas je to nekaj novega in ta zmaga je brez dvoma vnovična potrditev, da smo zasluženo na evropskem prvenstvu. V tekme v tekmo nam raste samozavest, na naslednjih preizkušnjah pa bomo še poglobili našo filozofijo, ki je agresivna obramba in hitra, dinamična igra," je dodal Grgić.

Prijateljska tekma:

Slovenija - Turčija 76:64 (24:11, 15:18, 23:19, 14:16)
Lisec 23 (8 sk), Barič 16, Erkić 12 (6 sk); Holingsworth 19 (11 sk), Vardarli Demirmen 18 (6 as).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.