Šport
53 ogledov

Slovenke zapravile visoko prednost

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca SVF/Facebook
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Brnu izgubila proti Belorusiji s 3:2 v nizih. Izbranke Bruna Najdiča se bodo na turnirju skupine F pomerile še s Čehinjami v soboto ob 18. uri in Grkinjami v nedeljo ob 15. uri.

Reprezentantke Slovenije so tekmo dobro začele, povedle z 2:0 v nizih, a na koncu morale priznati premoč Belorusinjam. Drugi turnir bo teden pozneje v Mariboru, na prvenstvo, ki bo v Gruziji in Azerbajdžanu, pa se bo uvrstila le prva ekipa z dveh turnirjev kvalifikacijske skupine, druga bo odšla v dodatne kvalifikacije.

Slovenske odbojkarice so začele zbrano ter z dobrim sprejemom podajalki Sari Najdič omogočale organizacijo uspešnih napadov, ki jih je večinoma zaključevala Iza Mlakar. Ob tem so zelo dobro igrale tudi v bloku in obrambi ter si hitro zagotovile vodstvo s 6:3. V napadu je bila še naprej nezaustavljiva Mlakarjeva, točke sta dodajali Monika Potokar v napadu in Tina Grudina na začetnem udarcu. Prednost je zrasla na 12:6 in tudi v nadaljevanju Slovenke niso popuščale.

Začetek drugega niza je bil tako obetaven kot zaključek prvega, saj so slovenske odbojkarice z dvema dobrima napadoma Potokarjeve in na račun napak Belorusinj povedle s 4:0, prednost pa do prvega tehničnega odmora še povišale na 8:3. Tudi po prvi prekinitvi se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Z dobrimi začetnimi udarci, borbenostjo v obrambi, kjer je odlično igrala Katja Medved, ter uspešnimi varanji v protinapadih Marine Cvetanović in Potokarjeve nizale točko za točko ter povedle s 15:7. Tekmice niso mogle držati stika s slovenskimi odbojkaricami (21:11), Mlakarjeva pa je zaključila napad za zmago s 25:20.

Servis prinesel preobrat

Tretji niz so nekoliko odločneje začele Belorusinje (3:1) ter z asom Aksane Kavalčuk povedle s 6:3. Po novi točki tekmic je bil Najdič primoran svoje igralke, ki so prvič na tekmi nekoliko več grešile pri začetnih udarcih in tudi v napadu, poklicati na klop. Prednost tekmic se je znižala na tri točke, a je sledila nova serija. Tudi drugi polminutni odmor na zahtevo slovenskega stratega ni prinesel preobrata, razigrane Belorusinje so namreč odlično servirale, dobro pa so igrale tudi v bloku in predvsem v napadih in protinapadih ter se veselile prepričljive zmage s 25:16.

Začetek četrtega niza je pripadel Slovenkam, za vodstvo s 3:1 je poskrbela Cvetanovićeva. Naše so vodile še s 5:3, na šesti točki pa so jih beloruske odbojkarice prvič ujele. Novo izenačenje je, kljub vodstvu slovenskih odbojkaric z 9:6, sledilo na deveti točki. Najdič se je odločil za odmor, po katerem sta ekipi dosegali točko po točko in se izmenjevali v vodstvu, z dvema točkama naskoka pa so na drugi tehnični odmor odšle Belorusinje. Te so prednost, kljub preizkušeni dvojni menjavi Najdičeve z Mojco Božič in Mlakarjeve z Urško Igličar, še povišale, na 22:17. Še en polminutni odmor na zahtevo Najdiča ni prinesel preobrata, Belorusinje pa so z zmago s 25:20 izsilile peti niz.

Začetek tega je pripadel slovenskim dekletom, ki so na začetni udarec Najdičeve in z blokom Nadežji Malasajevi prišle do prednosti s 3:0, tudi z nekaj sreče pa so Belorusinje hitro poravnale na 5:5. Zatem so si tekmice, na račun napak naših odbojkaric, priigrale vodstvo z 8:6, pri 10:7, ko Slovenke niso izkoristile svojih napadov, pa je Najdič zahteval odmor. Pri 13:9 so naše igralke na servis Nike Blagne dosegle dve točki, Belorusinje pa so za zmago s 15:12 izkoristile drugo zaključno žogo.

Kvalifikacije za EP, 1. kolo (Brno):

Slovenija - Belorusija 2:3 (13, 20, -16, -25, -12)
Najdič 22, Planinšec 18; Kučko 19, Markevič 18.

Češka - Grčija 3:0 (12, 20, 15)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.