Slovenija
30 ogledov

Slovenske afere z arhivi

Arhiv Sutterstock
Ob mednarodnem dnevu arhivov nas beseda prej spomni na nekatere naše afere kot pa na kulturno dediščino in obsežen vir informacij o ekonomskem, političnem in socialnem razvoju človeštva.

Deveti junij je dan arhivov v spomin na leto 1948, ko je bil pod pokroviteljstvom Unesca ustanovljen Mednarodni arhivski svet, slovenski arhivarji pa so ga s številnimi prireditvami v arhivih in tudi na nekaterih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji obeležili že včeraj, piše STA. Dan obeležujemo od leta 2007.

V SDS "zložili" dokumente iz arhivov

V začetku februarja 2011 je stranka SDS na svoji spletni strani objavila dokumente iz Arhiva RS, ki naj bi dokazovali, da je bil danes predsednik države Danilo Türk sredi leta 1980 med desetimi posebej obveščenimi o napadu v Velikovcu. Pristojna državna tožilka je ocenila, da zlaganje dokumentov SDS ni kaznivo dejanje.

V SDS so zanikali ponarejanje dokumentov, vendar pa so dopustili možnost, da so bila gradiva Socialistične zveze delovnega ljudstva v Arhivu RS zložena v isto mapo in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980, so pojasnili.

Raščan naj bi odnesel "leta arhivov"

Izrpaznjene omare na Delu Revijah, v katerih naj bi bil arhiv. | Avtor: Novinarji Dela Revij Novinarji Dela Revij
Matej Raščan naj bi iz prostorov Dela Revij poskušal odnesti arhivsko gradivo, staro tudi po več desetletij. Raščan: to ni res. Novinarji so na nogah, poklicali so policijo. Drama potekala dolgo v noč 25. avgusta lani.

Popoldne tistega dne, ko je bilo v pisarnah malo ljudi, je iz stavbe odnašal arhive, kar so prek Twitterja javnosti sporočali tudi ogorčeni novinarji in poleg poslali fotografije izpraznjenih omar.

Afera fotokopiranja arhivskih dokumentov

Se spomnite afere fotokopirni stroj? Nekdanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je leta 2009 posumil, da se je v času mandata predhodne vlade (Janeza Janše) kopiralo nekatere tajne in zaupne dokumente iz vladnega arhiva. Sume naj bi vzbudil fotokopirni stroj v arhivih v vladni palači. 

Fotokopiranje dokumentov, magnetogramov in osebnih map naj bi potekalo med poletjem 2007 in novembrom 2008 med prenosom arhiva iz kleti na Župančičevi ulici v Arhiv Slovenije. Glede na števec na fotokopirnem stroju naj bi bilo narejenih prek 30 tisoč kopij. Ugibalo se je, da je bila fotokopirana tudi mapa nekdanjega predsednika Milana Kučana z vsemi njegovimi osebnimi podatki.

"Nedopustno je, da najvišji predstavniki vlade javno obtožujejo ljudi kaznivih dejanj brez kakršnegakoli konkretnega dokaza," je tekom afere opozoril nekdanji sekretar vlade Božo Predalič dve leti kasneje.

Na jutrijšnji dan padel zakon o arhivih

Pred letom dni smo državljani podali mnenje o o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva oz. dostopu do arhivov Službe državne varnosti izpred leta 1990. Pobudo za referendum o zakonu o arhivih so podali poslanci SDS in SNS, poslanec Andrej Magajna in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Vlada je predlagala zaprtje dela arhivov, ki bi lahko ogrozili nacionalno varnost, posameznike in interese slovenskih manjšin, nasprotniki omejevanja dostopa pa trdijo, da se z njim ščitijo vplivni posamezniki in da se onemogoča soočanje s preteklostjo.

Komentarjev 3
  • Darko 12:53 09.junij 2012.

    UDBA JE POŽGALA TOLK ARHIVOV, DA JE VSE OSTALO NE OMEMBE VREDNO!!

  • juventus1897 12:20 09.junij 2012.

    Zdej si pa že tečen s tem Galaxyem

  • anja.scuka 12:14 09.junij 2012.

    http://galaxy-s3.si?ref=b1c31db03f7815290a57Nagradna igra za vsakega!!!