Slovenija
51 ogledov

Slovenske železnice vodilnim vendarle omejile nagrade

Prenova vlaka SŽ Benjamin Kovač
Slovenske železnice (SŽ) so se ustrezno odzvale na ugotovljene nepravilnosti pri izplačevanju plač poslovodstvu v letih od 2010 do 2012, je ocenilo računsko sodišče.

Nadzorni svet železnic je oktobra sprejel nova pravila in elemente za sklepanje individualnih pogodb, ki omejujejo plačila, navaja danes objavljeno porevizijsko poročilo.

Iz novih pravil in elementov za sklepanje individualnih pogodb izhaja, da bodo odslej na železnicah višino osnove določili na podlagi sklepa nadzornega sveta. Nadzorniki bodo sklep sprejeli praviloma enkrat letno, najkasneje do konca februarja za tekoče leto.

Višina osnove za določitev osnovnega plačila poslovodnim osebam ne bo smela presegati tistega, ki je obračunan v skladu z zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski državni lasti in samoupravnih lokalnih skupnostih ter uredbo o določitvi najvišjih razmerij za osnovna plačila ter višine spremenljivih prejemkov direktorjev.

Prej za izbrane previsoke plače in dodatki

Računsko sodišče je avgusta ugotovilo, da SŽ pri izplačevanju plač poslovodstvu v letih od 2010 do 2012 niso ravnale gospodarno. Med drugim so takratnemu generalnemu direktorju Goranu Brankoviču in delavskemu direktorju Albertu Pavliču izplačevale previsoke plače in dodatke, sporne pa so tudi nagrade in odpravnine, tudi za Igorja Blejca.

S tem so bile Slovenske železnice oškodovane za najmanj 128.000 evrov.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:12 11.december 2014.

    za nazaj bi mogl vrnt ker si niso zaslužil nobenih nagrad

  • dragec 13:44 11.december 2014.

    Kdo je nor, da bi kupil to alpsko železnico = cca 40 km na h

  • Hi5 10:21 11.december 2014.

    ok. Kdaj bo država tole železnico prodala? Naj to kupi lepo privatni lastnik in potem se bo videlo kdo bo sploh še dobil kako nagrado.