Avto
299 ogledov

Slovenski film izbran za tretjega najboljšega na svetu

Preventivni film Youtube/UNECE
Slovenski preventivni film o varnosti v prometu, ki ga je posnel AVP, je bil na svetovnem filmskem festivalu v Ženevi izbran za tretjega najboljšega med sodelujočimi. Filme so izbirali Jean Todt, Luc Besson, Michele Yeoh, Jean Reno ... Po nagrado je odhitel minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Agencija za varnost prometa je na svetovnem filmskem festivalu o varnosti v cestnem prometu, ki je potekal pod okriljem Združenih narodov v Ženevi, prejela prestižno nagrado za 3. mesto med najboljšimi preventivnimi filmi s področja prometne varnosti. Nagrado je na svečani podelitvi sprejel minister za infrastrukturo Peter Gašperšič s strani organizatorjev festivala LIFE in UNECE

Tema letošnjega festivala, ki je potekal med 20. in 21. februarjem je bila "Ustvarjanje kulture varnosti v cestnem prometu", s katero želijo organizatorji spodbujati primerno obnašanje udeležencev v cestnem prometu, pa tudi opozoriti na pomen varne infrastrukture in varnih vozil.

Agencija za varnost prometa je v sklopu nacionalne preventivne akcije Mobilni telefoni posnela video Ne uporabljajte telefona med vožnjo. Vozimo pametno, s katerim opozarjajo na nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo in je bil v Sloveniji predvajan v množičnih medijih v času nacionalne akcije, v lanskem in letošnjem letu, v okviru katere se voznike opozarja in osvešča o tveganjih telefoniranja za volanom.

"V Agenciji za varnost prometa se zavedamo kako so v preventivi pomembne tudi komunikacijske aktivnosti in ustrezen nagovor, namenjen splošni javnosti. Zavedamo se, da gre za izjemno pomembno in vedno bolj perečo problematiko uporabe mobilnega telefona med vožnjo, pa naj si gre za telefoniranje, pošiljanje SMS sporočil ali brskanje po spletu, ki bo v prihodnje zahtevala še večjo angažiranost vseh nas akterjev, ki delujemo na področju prometne varnosti in zavedanje samih udeležencev o nevarnosti takega početja", je poudaril Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Huda konkurenca, zahtevna žirija 

Slovenski film se je tako visoko uvrstil v konkurenci kar 232 prijavljenih filmov z vsega sveta. Zmagal je preventivni film iz ZDA, na drugo mesto se je uvrstil film iz Kitajske.  

Med strokovno žirijo so sedeli tudi Luc Besson, slavni francoski režiser (Nikita, Leon, Taksi, Peti element, ...), igralec Jean Reno (Leon, Da Vincijeva šifra ...), igralka Michele Yeoh (Prežeči tiger, skriti zmaj, James Bond - Jutri nikoli ne umre ...), in Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Festivala se je kot žirant in posebni gost udeležil tudi Jean Todt, posebni odposlanec ZN za prometno varnost in predsednik Mednarodne avtomobilske zveze FIA. "Sam in še veliko drugih smo zelo zavzeti pri varovanju življenj na cestah, toda to strast moramo preliti v politično željo," je dejal vodja ekipe F1 Ferrari iz njenih najbolj zmagovitih časov Michaela Schumacherja. "In prav zato so filmi, ki so prikazovani na tem festivalu, tako pomembni. Postajajo kritično orodje in nam pomagajo ustvarjati zavest ter spreminjati ljudi v smer, da niso več samo gledalci temveč postajajo naši pomagači."

Na festivalu so veliko besed namenili tudi novim strategijami in izmenjavi dobrih praks za prometno varnost. 

GRAND PRIX:

PRVA NAGRADA:

DRUGA NAGRADA:

 

 
Komentarjev 2
  • marko 13:04 22.februar 2017.

    Žurnalovci to je snemala Cvetkova Produkcija ne Agencija,Niste pismeni...

  • marko 12:48 22.februar 2017.

    Cvetkov je car...Bravo Slovenija da konkurira velikim..car