Slovenija
57 ogledov

Slovenski gospodarski minister k Arabcem

Zdenko Počivalšek Saša Despot
Vladno-gospodarska delegacija na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih. V okviru obiska - v 50-članski delegaciji bodo predstavniki 41 slovenskih podjetij - bo danes v Dubaju med drugim organiziran večer I Feel Slovenia, v četrtek pa slovenski poslovni dan.

Ob tokratnem, prvem vladno-gospodarskem obisku, se bodo predstavniki 41 slovenskih podjetij, med njimi 23 s področja turizma, srečali s podjetji iz Združenih arabskih emiratov, ki se zanimajo za poslovno sodelovanje s Slovenijo. Obisk sicer soorganizirajo gospodarsko ministrstvo, agencija Spirit Slovenija, Slovenska turistična organizacija (STO) in Gospodarska zbornica Slovenije,

V okviru obiska bo med drugim danes zvečer organiziran slovenski večer I Feel Slovenia, na katerem bo Slovenija med drugim predstavila turistično ponudbo. Med turističnimi produkti, po katerih turisti iz te bogate zalivske države najpogosteje povprašujejo, sta zdraviliška in wellness ponudba. Prav tako vse pogosteje povprašujejo tudi po novih, manj znanih destinacijah, ki jih odlikuje zelena, neokrnjena narava in bogastvo voda. To pa po ocenah STO predstavlja ključno konkurenčno prednost Slovenije kot turistične destinacije na tem trgu.

Sodelovanje za zdaj skromno

Kot je pred obiskom povedal minister Počivalšek, je trg Združenih arabskih emiratov perspektiven za Slovenijo, zato so STO in številna podjetja začeli krepiti promocijske aktivnosti. Verjamejo, da ima Slovenija kot zelena, raznolika in z vodo bogata država za ta trg odličen produkt.

Slovenija je za zdaj z Združenimi arabskimi emirati, ki so se razvili v eno pomembnejših svetovnih prometnih vozlišč, povezana preko letališč Zagreb, Dunaj, Frankfurt in iz Benetk. Želi pa si neposredne povezave, ki se bo obrestovala v večjih turističnih in gospodarskih tokovih med državama.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati je relativno skromna, lani je znašala 88,15 milijona evrov, od česar je nekaj manj kot 84 milijonov evrov odpadlo na slovenski izvoz. Se pa menjava povečuje. Na strani storitev je menjava lani dosegla 17,5 milijona evrov, pri čemer je na izvoz odpadlo nekaj več kot devet milijonov evrov.

Združeni arabski emirati so tako 41. najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Večina izvoza blaga odpade na različne električne aparate in izdelke iz betona in kamna. Priložnosti za slovenska podjetja so še na številnih področjih, poleg turizma še na področju gradbeništva in inženiringa, notranje opreme, pohištvene industrije, zelene energije, prehrane in novih tehnologij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Dusan Kokalj 14:49 21.september 2016.

    Strokovnjak za drek pohodit.Pa velik kup mora biti,da ga vidi.

  • cogocogo 12:30 21.september 2016.

    imam obcutek da si kar dobro pogruntal ,le kdo bi klical k sebi tako zgubo kot je ta minister ,,kamor ta stopi se trava vec ne raste ,,primorska se se ni opomogla od njegovega obiska ,upam da ga k nam ...prikaži več ne bo ves sicer mu postavimo brikado na crnem kalu ,,

  • cogocogo 12:28 21.september 2016.

    ne samo nesposoben temvec izredno slodljiv ,,vsga kar se tale loti je za dezelo in narod zelooooo skodljivo ,,za njim samo pozgana zemlja ,,ko je prisel na obalo bi kmalu unicil luko ,,da se nismo uprli temu zlocincu ,,le zakaj ...prikaži večj nas tako sovrazi ,,a nima dovolj visoke place za nedelo ,,ce rabi vec si tako postreze sam,,torej povej v cemu je poanta ,,si res tako zloben