Šport
41 ogledov

Slovenski junak Gira tudi na domačih cestah

Jan Polanc Kolesarski klub Adria Mobil
Po triindvajsetih kolesarskih dirkah Po Sloveniji je razmerje zmag med Slovenci in tujci 11:12 v korist tujcev. Eden največjih upov za novo slovensko zmago in izenačenje je Jan Polanc, ki se po letu odsotnosti vrača na dirko Po Sloveniji z novo ekipo UAE Team Emirates. Slovenski tour se bo začel 15. junija.

WorldTour ekipa UAE Team Emirates je stara znanka slovenskih cest, ki smo jo pred leti poznali pod imenom Lampre. Ekipa je letos dosegla že deset zmag in je trenutno 14. najboljša ekipa sezone.

V Slovenijo prihaja z Janom Polancem na čelu, ki je blestel na letošnjem Giru z etapno zmago ter enajstim mestom v skupni razvrstitvi. Najboljši dosežek je na dirki Po Sloveniji dosegel leta 2013, ko je zasedel skupno drugo mesto za Radoslavom Rogino in poleg tega osvojil belo majico kot najboljši kolesar do 23 let.

"Dirka Po Sloveniji mi je ostala v lepem spominu, ker je domača in jo ob cestah spremljajo domači navijači. Ob vsem tem se spominjam tudi, da se je bilo vedno lepo boriti za belo majico. Dirka mi je dala tudi možnost, da sem se pokazal in pomeril s profesionalci ter mi tako pripomogla, da sem tudi sam pristal v profesionalni ekipi. Veselim se novega nastopa na dirki in upam, da mi Giro ni pobral preveč moči za visoko uvrstitev," je dejal 25-letni Gorenjec iz Britofa pri Kranju.

Žal ekipa ni prijavila domačina Marka Kumpa, ki bi letos imel lepo priložnost pokazati kaj zna, saj so kar na treh od štirih etap pričakuje sprint glavnine.

Jan Polanc, zmaga Giro | Avtor: EPA EPA

Zmagovalec 23. slovenske pentlje je bil sicer pred letom dni Estonec Rein Taaramäe iz Katjuše. Najboljši Slovenec skupno je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila, ki je dirko Po Sloveniji končal kot peti.

Dirka po Sloveniji so prvič priredili leta 1993. Zadnji slovenski zmagovalec slovenske pentlje v skupnem seštevku je bil leta 2015 Primož Roglič, takrat v dresu Adrie Mobila. Roglič letos ne bo vrtel pedal po slovenskem krogu, temveč se mu obeta prestižnejša dirka. Roglič bo vodil nizozemsko ekipo Team LottoNL-Jumbo na sloviti dirki po Franciji, so potrdili v njegovi ekipi.

Nekdanji slovenski reprezentant v smučarskih skokih, ki je leta 2012 končal kariero smučarskega skakalca in se začel ukvarjati s kolesarstvom, je konec aprila zmagal v zadnji, peti etapi 71. dirke po Romandiji, v kronometru v okolici Lozane. Skupno je zasedel tretje mesto. Tour se bo začel 1. julija v nemškem Düsseldorfu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.