Šport > Košarka
15 ogledov

Žreb za SP: ugodna skupina, neugodna lokacija

Ljubljana24.01.09, KK Union Olimpija, Split, tekma, Tivoli, trener Jure Zdovc, F Ljubljana24.01.09, KK Union Olimpija, Split, tekma, Tivoli, trener Jure Zdovc, F
Slovenski košarkarji so nocoj dobili tekmece v prvem delu SP 2014, ki bo konec avgusta in v prvi polovici septembra v Španiji. Nasprotniki čete Jureta Zdovca bodo reprezentance Litve, Angole, Južne Koreje, Mehike in Avstralije.

Slovenci bodo igrali v Gran Canarii, kar si na KZS niso želeli zaradi dragih letov na Kanarske otoke v poletnih mesecih. Varovanci čete Jureta Zdovca z napredovanjem ne bi smeli imeti velikih težav. V konkurenci Litve, Angole, Južne Koreje, Mehike in Avstralije bi Slovenci morali osvojiti eno od prvih štirih mest in se uvrstiti v osmino finala.

Slovenska reprezentanca je dobila najbrž najlažja nasprotnika iz prvega (Litva) in zadnjega bobna (Avstralija). Namesto reprezentance z Baltika bi se lahko pomerili z ZDA, Španijo ali Argentino, namesto s fanti iz dežele "tam spodaj" pa z lanskimi krvniki Francozi, Grki ali Turki. Se pa selektorju Zdovcu ni izpolnila želja, da bi imel v skupini ali Špance ali Američane, ki bi se jim tako zagotovo izognili v osmini finala in četrtfinalu. "Slovenska" skupina D se bo v nadaljevanju prvenstva križala s skupino C, kjer so veliki favoriti Američani.

Zdovc: "Lahko smo zadovoljni"

"Ne bi rad prehiteval dogodkov, saj moramo najprej videti postave vseh ekip, a mislim, da je skupina dobra. V njej so tudi nekatere reprezentance, ki so širši javnosti manj poznane, a to je za nas le še večja obveza, saj vsi pričakujejo, da bomo zmagovali z lahkoto, v realnosti pa seveda temu ni tako. Tudi s skupino, s katero se lahko v drugem delu križamo, če se tja uvrstimo, smo lahko zadovoljni, saj so, razen morda ZDA, vse reprezentance premagljive. Upam, da bomo v Španijo prišli s čim boljšo ekipo in čim manj poškodbami. Kanarski otoki bodo verjetno pravi magnet za slovenske navijače in prepričan sem, da nas bodo prišli bodrit v čim večjem številu! Naši navijači so namreč v zadnjih letih postali zaščitni znak slovenske izbrane vrste in tujci nam pravijo, da smo na to lahko zelo ponosni, kar tudi smo," je po žrebu povedal selektor Zdovc.

O tekmovalnih ciljih kasneje

Pri Košarkarski zvezi Slovenije, ki so jo na žrebu zastopali selektor Zdovc, generalni sekretar Iztok Rems in direktor reprezentance Matej Avanzo, niso skrivali želje, da bi Slovenci zaradi čim ugodnejših povezav nastopali v Bilbau ali Sevilli, glede tekmovalnih cilj pa so previdni. "Več bomo lahko povedali v začetku poletja oziroma konec spomladi, ko bo znano, s katero ekipo bomo odšli na svetovno prvenstvo," pravi Avanzo.

Doslej najboljša uvrstitev osmo mesto

Na SP bo nastopilo 24 reprezentanc, ki bodo v prvem delu razdeljene v štiri skupine. Po štiri najboljše iz vsake skupine nato napredujejo v osmino finala na izločanje.

Za Slovenijo bo to tretji zaporedni nastop na svetovnih prvenstvih. Na prvem leta 2006 na Japonskem je pod vodstvom Aleša Pipana osvojila 12. mesto, na naslednjem v Turčiji pod taktirko Memija Bečirovića pa je bila že osma.

Žreb za SP 2014:

SKUPINA A (Granada): Španija, Srbija, Francija, Brazilija, Egipt, Iran
SKUPINA B (Sevilla): Filipini, Senegal, Portoriko, Argentina, Grčija, Hrvaška
SKUPINA C (Bilbao): Dominikanska republika, Turčija, ZDA, Finska, Nova Zelandija, Ukrajina
SKUPINA D (Gran Canaria): Slovenija, Litva, Angola, Južna Koreja, Mehika, Avstralija

Razvrstitev po bobnih:
Boben 1
: Argentina, Litva, Španija, ZDA
Boben 2: Angola, Egipt, Senegal, Finska
Boben 3: Iran, Južna Koreja, Filipini, Nova Zelandija
Boben 4: Hrvaška, Srbija, Slovenija, Ukrajina
Boben 5: Brazilija, Dominikanska republika, Mehika, Portoriko
Boben 6: Avstralija, Francija, Grčija, Turčija

Komentarjev 2
  • Barbatus 22:02 03.februar 2014.

    KAKO LAHKO REČETE DA JE LOKACIJA SLABA, SUPER, DOPUST IN KOŠARKA PA ŠE TO LINIJE IZ GRAZA, DUNAJA Z FLY NIKI IN AIR BERLIN SO ZELO POCENI. NE PISATI OSLARIJ, DA JE LOKACIJA SLABA. ZELO DOBRA, REZERVIRAJTE KARTE ZA POLETE ČIM PREJ!

  • astibo8020 14:01 03.februar 2014.

    Vse lepo in prav, ampak mi ni jasno zakaj so to slovenski junaki. Mogoče zato ker so na evropskem prvenstvu doma izgubili samo 4 tekme, al pa zato, ker so na svetu od 20-ih ekip, kolikor jih igra resno košarko, ...prikaži več nekje na polovici lestvice.