Šport
53 ogledov

Slovenski kolesarji pred pomembno sezono

borut božič astana EPA
Z dirko Pariz - Nica se v nedeljo začenja evropski del svetovne serije, ki bo za slovenske kolesarje izredno pomembna. Večini se namreč ob koncu sezone izteče pogodba s svojimi ekipami, zato se bodo morali dokazovati skozi vse leto.

Na dirki Pariz - Nica bodo nastopili Simon Špilak (Katjuša), Borut Božič (Astana) in Jure Kocjan (Euskaltel-Euskadi). Oči slovenskih ljubiteljev kolesarstva bodo uprte v Špilaka, ki je na začetku tradicionalno v dobri formi, zato bi lahko napadel visoko uvrstitev v skupnem seštevku. "Simon je trenutno močan in motiviran. A mene bolj zanima, kakšen bo jeseni, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo v Italiji. Proga v Firencah je zahtevna, mu ustreza, tako da bi lahko bil naš velik adut. Upam, da se bo držal dogovora in da bo septembra pravi," je dejal selektor slovenske reprezentance Martin Hvastija.

Selektorja najbolj skrbi trenutno stanje Janija Brajkoviča, ki ni najbolj zadovoljen s statusom v Astani. "Kazahstanci mu neprestano spreminjajo program dirk, kar ga dela nervoznega. Do Gira naj bi se posvetil enotedenskim dirkam, na samem Giru pa bo moral pomagati Vincenzu Nibaliju. Na Tour si ne želi, a najbrž bo moral. Upam, da mu bodo dali vsaj proste roke, da se bo lahko dokazal, ne pa, da bo moral garati za Jakoba Fuglsanga. Bo pa njegova priložnost Vuelta," meni Hvastija.

Tadej Valjavec trenutno ne ve natančno, kam sodi v primerjavi s konkurenco. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vrača se "grešnik" Valjavec

V svetovni seriji bo sicer nastopilo devet Slovencev. Božič in Brajkovič bosta tekmovala za Astano, Špilak za Katjušo, Grega Bole za Vacansoleil, Marko Kump za Saxo Bank, Kristijan Koren za Cannondale, Kocjan in Robert Vrečer za Euskaltel Euskadi, Jan Polanc pa v drugem delu sezone za Lampre. Bole in Koren bosta ta vikend svojo priložnost dokazovala na dirki Strade Bianche, nekakšni generalki za dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, ki se bo začela v torek in na kateri bo tudi slovensko zastopstvo. Na njej naj bi prvič po poškodbi nastopil tudi Vrečer.

Če so kolesarji na najvišji ravni že nekaj časa v pogonu, pa to ne velja za slovenske klube. Adria Mobil bi morala prejšnji teden tekmovati v Švici, a je dirka v Luganu zaradi slabega vremena odpadla, ravno tako pa se ne bodo mogli "udariti" s konkurenco na dirki za ZSŠDI v Lonjerju, saj so jo morali organizatorji zaradi različnih težav po 36 letih odpovedati. Tako bo prvi boj slovenskih klubov - v teh bojih bo letos v dresu kranjske Save sodeloval tudi povratnik po dopinški aferi Tadej Valjavec - v sredo, 6. marca v Umagu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.